Antena LIVE

Curs valutar

OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului

În urmă cu trei ani, SUA au jucat rolul mediatorului în conflictul dintre statele OPEC+, ultimele evoluții de pe scena internațională arată că, de această dată, au devenit ținta acestora. Astfel, alianța dintre Rusia și Arabia Saudită are potențialul de a pune în impas economia americană și, în cele din urmă, chiar și eventuala campanie prezidențială a lui Joe Biden din 2024. În acest context, decizia saudiților de a-și scădea de două ori la rând producția de țiței pare a fi doar începutul problemelor, subliniază Bloomberg.

De la 13.04.2023, 17:41
WhatsApp
OPEC+ ia decizii fără a ține cont de SUA. De ce vor saudiții și rușii să crească prețul petrolului Profimedia

Anunțul de pe 2 aprilie, care a ridicat prețurile petrolului cu aproximativ 5 de dolari pe baril, înseamnă deja că riscurile de recesiune sunt mai mari decât ar fi fost anterior și asta deoarece consumatorii care cheltuiesc mai mult pe energie vor avea mai puțini bani lichizi rămași pentru alte lucruri, iar inflația va crește. Între timp, Vladimir Putin primește mai mulți bani pentru războiul din Ucraina. Dar mai semnificativ aspect semnalat de analiști este ceea cea mai recentă decizie OPEC+ spune despre traiectoria probabilă a prețurilor petrolului în următorii ani.

Într-o lume a alianțelor geopolitice în schimbare, Arabia Saudită se îndepărtează tot mai mult de Washington. Saudiții au stabilit nivelurile producției de petrol în coordonare cu Rusia, iar când au vrut să-și normalizeze relațiile cu Iranul, au apelat la China pentru a negocia un acord, lăsând SUA în afara discuțiilor. Cu alte cuvinte, influența occidentală asupra cartelului petrolului este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Iar membrii OPEC+ au priorități proprii, de la planurile ambițioase ale prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman de a-și reinventa economia, până la războiul lui Putin. Orice venituri suplimentare pe care le-ar obține din petrol reprezintă un sprijin necesar.

Deciziile OPEC+ pun în dificultate SUA și lumea întreagă

Întrebat despre poziția SUA după ce OPEC+ a decis de două ori să-și reducă producția după vizita președintelui Biden în Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația se concentrează pe menținerea prețurilor interne la energie și asigurarea securității energetice a SUA. Statele Unite consideră că reducerile de producție sunt nu sunt recomandate, având în vedere volatilitatea actuală a pieței, dar vor aștepta să vadă cum va acționa OPEC+ în cele din urmă, a declarat oficialul.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, consensul analiștilor este ca prețul petrolului poate să ajungă la o medie de 85-90 de dolari pe baril în acest an următoarele luni. Ce se întâmplă dacă OPEC+ decide să vină cu o nouă reducere a producției anul viitor, înainte de alegerile prezidențiale din SUA, subminând șansele lui Biden de a câștiga? Analizele actuale sugerează că reducerile de aprovizionare care vor duce prețul petrolul la aproximativ 120 dolari pe baril în 2024 ar menține inflația din SUA la aproape 4% până la sfârșitul anului 2024, comparativ cu o prognoză de bază de 2,7%, iar asta se va vedea și asupra modului în care vor vota americanii.

O criză a economiei americane ar crește riscurile unei recesiuni de proporții care limitează apetitul pentru petrol și ar reduce efectul reducerilor de aprovizionare. Cu toate acestea, cota SUA din PIB-ul global este în scădere, iar state precum China și India contribuie semnificativ la cererea de petrol. China cumpără volume semnificative de petrol rusesc și iranian la un preț redus. India, o altă economie emergentă mare și cu creștere rapidă, primește, de asemenea, combustibil ieftin din Rusia, care a devenit cel mai mare furnizor al său. Delhi, care în trecut și-a exprimat dezamăgirea față de reducerile OPEC+, a rămas tăcut în legătură cu ultima rundă.

Istoria ne arată că fiecare scumpire semnificativă a petrolului a creat, în cele din urmă, condițiile care au dus la ieftinirea sa. Cu toate acestea, față de deceniile trecute, lumea se confruntă cu mai multe crize. Obiectivele de mediu împing țările să reducă dependența de combustibilii fosili. Preocupările de securitate națională din Europa ar putea accelera tranziția.

Și nu există nicio garanție că saudiții, Rusia și restul cartelului OPEC+ vor putea să-și mențină unitatea. Acest lucru este mai ușor de făcut atunci când prețurile sunt ridicate - dar atunci când situația se schimbă, membrii s-ar putea dovedi mai puțin dispuși să-și limiteze oferta.

Adrian Popovici
opec+ rusia arabia saudita joe biden
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025