Antena Meniu Search
x

Prețul petrolului, în creștere cu aproape 4 dolari după anunțul OPEC+ de scădere a producției. Barilul s-ar putea scumpi și cu 10 dolari după această decizie

Prețurile petrolului au crescut luni, după ce Arabia Saudită și alți producători OPEC+ au anunțat o rundă surpriză de reduceri ale producției, un semn potențial amenințător pentru inflația globală, la doar câteva zile după ce o încetinire a creșterii prețurilor din SUA a amplificat optimismul pieței. Cotațiile futures ale petrolului Brent au crescut cu 3,94 dolari, la 83,83 dolari pe baril, în timp ce producția ar putea fi redusă cu aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi. Țițeiul american a urcat cu 3,84 dolari la 79,51 dolari pe baril, dar încă nu s-a apropiat de cotația de 81,69 dolari, un record al ultimei perioade, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 03.04.2023, 09:06

Prețul petrolului, în creștere
Prețul petrolului, în creștere cu 4 dolari după anunțul OPEC+ de scădere a producției. Barilul s-ar putea scumpi și cu 10 dolari după această decizie - Shutterstock

Piețele au reacționat rapid la anunțul Arabiei Saudite şi altor alți mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ care au decis că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an. În cazul saudiților, este  vorba de o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă difuzat de agenţia oficială SPA, Ministerul Energiei din Arabia Saudită a precizat că decizia de reducere voluntară a producţiei este o măsură preventivă destinată sprijinirii stabilităţii pe piaţa petrolieră. Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Decizia OPEC+ ar putea duce petrolul la 100 de dolari pe baril

"Implicarea celor mai mari membri OPEC+ sugerează că aderarea la reducerile de producție ar putea fi mai puternică decât a data trecută", a declarat Vivek Dhar, analist energetic la CBA. "Acest lucru înseamnă că piețele globale de petrol ar putea vedea o scădere a aprovizionării de în jur de 1% din luna mai".

Cele mai recente reduceri ale producției ar putea ridica prețurile petrolului cu 10 de dolari pe baril, a declarat duminică șeful firmei de investiții Pickering Energy Partners. Goldman Sachs a actualizat prognoza pentru țițeiul Brent la 95 dolari pe baril până la sfârșitul anului și la 100 dolari pentru 2024.

"Reducerea surpriză de astăzi este în concordanță cu noua doctrină OPEC+ de a acționa preventiv, deoarece pot face asta fără pierderi semnificative din cota de piață", au transmis analiștii de la Goldman Sachs. "Deși surprinzătoare, această reducere a producției reflectă importante considerații economice și politice".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Prețul petrolului, în creștere cu aproape 4 dolari după anunțul OPEC+ de scădere a producției. Barilul s-ar putea scumpi și cu 10 dolari după această decizie