Ordonanța "trenuleț" a fost adoptată. Lista completă a măsurilor de austeritate din 2025. Bugetarii, cei mai afectați
Ordonanța "trenuleț" înseamnă pensii și salarii înghețate, tichete și vouchere tăiate și taxe majorate. Încheiem anul cu un deficit record, de aproape 9%, prin urmare statul taie din chetuieli prin celebra și controversata OUG, care a fost adoptată azi.
De Florentina Lazăr la 30.12.2024, 17:24Bugetarii sunt direct vizați de noile măsuri din Ordonanța "trenuleț" - salariile acestora vor fi înghețate în 2025. Valoarea voucherelor de vacanță va fi înjumătățită, iar angajații de la stat pot primi vouchere de vacanță cu o singură condiție: să achiziționeze pachete turistice în valoare de 1.600 lei. Și am văzut deja primele nemulțumiri, proteste de amploare în toată țara și în fața Palatului Victoria.
Pe de altă parte, angajații companiilor de stat nu vor mai primi tichetele de masă, iar direct vizate sunt companiile CFR și Metrorex, care au negociat la finalul acestui an acest lucru. În plus, sindicaliștii Metrorex au semnat și un nou contract colectiv de muncă prin care salariile angajațiilor ar trebui să crească cu peste 1000 de lei de la 1 ianuarie, o creștere care este cu semnul întrebării în acest moment.
Și pensionarii sunt vizați. Pensiile nu vor mai crește cu 12%, așa cum promiteau oficialii în campania electorală, și Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ, un aviz nefavorabil pentru acest proiect de Ordonanță de Urgență, o ordonanță cu măsuri fiscale care vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie.
Proiectul ar putea suferi modificări. Am putea vedea, spre exemplu, măsuri noi introduse pe ultima sută de metri sau măsuri eliminate, și cert este că la acest moment în Ordonanță există și măsuri pentru mediul privat, o impozitare mai dură pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende.
Ordonanța "trenuleț". Care sunt principalele prevederi
- Îngheţarea salariilor şi a pensiilor la nivelul lunii noiembrie 2024;
- Creşterea impozitului pe dividende la 10%;
- Eliminarea facilităţilor fiscale acordate lucrătorilor din agricultură, industria alimentară, construcţii şi IT;
- Studenţii pierd reducerea de 90% la călătoriile cu trenul, cu excepţia rutei între domiciliu şi facultate;
- Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, iar din 2026 ajunge la 100.000 de euro;
- Îngheţarea alocaţiilor pentru copii la nivelul lunii noiembrie 2024;
- Reducerea cuantumului voucherelor de vacanţă la 800 de lei, acestea putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei;
- Reintroducerea impozitului de 1% pentru construcţii speciale (centrale, sonde de gaze, turnurile de telefonie mobilă, etc.);