Ordonanţa "trenuleţ" va fi adoptată astăzi. Lista tăierilor pregătite pentru anul viitor
Azi, în ultima ședință de guvern din an, Executivul va adopta ordonanța „trenuleț“ prin care vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei.
Guvernul va adopta, astăzi, în şedinţa de la ora 13, ordonanţa "trenuleţ", care cuprinde toate măsurile de austeritate ce vor fi aplicate de anul viitor. Este vorba, în principal, despre îngheţarea pensiilor din sistemul public: 4,9 milioane de pensionari nu vor mai primi indexarea cu rata inflaţiei din luna ianuarie, dar şi despre îngheţarea salariilor din aparatul bugetar, o măsură care va afecta 1,3 milioane de angajaţi din administraţia centrală şi locală. În cazul lor vor fi îngheţate şi primele şi sporurile de care beneficiază în prezent.
În acelaşi timp, actul normativ prevede că vor fi îngheţate şi alocaţiile pentru copii, dar şi toate formele de ajutor social, inclusiv indemnizaţia pentru şomaj. Vor fi suspendate angajările la stat, iar orele suplimentare efectuate de angajaţii din aparatul bugetar vor fi recompensate doar cu timp liber.
În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, Guvernul ar fi vrut iniţial ca această facilitate să fie complet eliminată, însă după negocierile purtate cu sindicatele şi patronatele s-a ajuns la o variantă de compromis. Angajaţii din aparatul bugetar vor primi şi anul viitor vouchere de vacanţă, însă valoarea acestora va fi înjumătăţită, de la 1 600 de lei în prezent, la 800 de lei anul viitor.Însă există o condiţie aici. Angajaţii care vor primi aceste vouchere de vacanţă în valoare de 800 de lei vor fi obligaţi să cotizeze din propriul buzunar, cu diferenţa de 800 de lei, până la 1 600 de lei.
Măsuri care afectează şi mediul privat
Vom avea în ordonanţa "trenuleţ" şi măsuri care afectează mediul privat: majorarea impozitului pe dividende, de la 8% în prezent, la 10% de anul viitor şi la scăderea pragului pentru impozitarea IMM-urilor, de la 500.000de euro, în prezent, la 250.000de euro, pentru anul viitor şi la 100.000de euro, începând din anul 2026.
Nu în ultimul rând, Guvernul va elimina complet facilităţile fiscale de care se bucură, în prezent, angajaţii din sectorul IT, cei din construcţii, din agricultură şi din industria alimentară. Executivul speră ca prin toate aceste măsuri să facă, anul viitor, o economie de cel puţin 1% din PIB.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰