(P) Credit Ipotecar. Aspectele de analizat
Dacă a venit timpul să te muţi la casa ta şi te gândeşti să îţi achiziţionezi propria ta locuinţă, trebuie să ştii că ai la dispoziţie mai multe variante.
De Redactia Observator la 08.12.2021, 11:45Mai precis, fie poţi achiziţiona o proprietate cu banii jos (cash) sau prin intermediul unui credit imobiliar sau ipotecar. Dacă vei opta pentru varianta a două trebuie să ştii că lucrurile se complică puţin, în sensul în care contractarea unor credit ipotecar implică o perioadă mai lungă de timp.
Dar hai să vedem care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când aplici pentru un credit ipotecar.
-
Ofertele de pe piaţă
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să analizezi cu mare atenţie ofertele de pe piaţă. Îţi recomandăm să încerci să afli cât mai multe detalii despre creditele ipotecare pe care băncile le oferă clienţilor săi şi să o alegi pe cea care satisface cel mai bine nevoile tale. Pentru a nu pierde foarte mult timp cu acest research poţi încerca să obţii o simulare online pentru credite ipotecare. Astfel vei economisi timp şi te vei putea îndrepta mai repede către ofertă care ţi se potriveşte cel mai bine.
-
Aprobarea financiară
Chiar dacă ai obţinut o simulare online, asta nu înseamnă că aceea este şi suma finală pe care bancă o poate oferi. Prin urmare, trebuie să mergi în sucursala băncii pe care ai selectat-o şi afli mai multe detalii despre ofertele ei. Înainte de a-ţi prezenta o ofertă bancară va dori să afle cât mai multe informaţii despre tine şi anume: care este venitul tău lunar brut sau net, vechimea în muncă, numele angajatorului, dacă mai deţii şi alte credite şi tot aşa. Ei bine, informaţiile acestea sunt extrem de importante pentru instituţiile bancare, pentru că pe baza lor pot calcula gradul de risc pe care îl ai şi pot decide dacă îţi oferă sau nu un credit ipotecar.
-
Avans credit ipotecar
Atunci când aplici pentru un credit ipotecar trebuie să ai în vedere şi avansul pe care banca îl cere. Un avans credit ipotecar poate fi mai mic sau mai mare, în funcţie de politica băncii. În cele mai multe cazuri, avansul se situează între 15% şi 25% din valoarea proprietăţii pe care doreşti să o achiziţionezi. Prin urmare, dacă ai în vedere opţiunea unor credite ipotecare trebuie să te asiguri că dispui şi de bănuţii necesari pentru avans. Dacă nu ai un avans atât de mare sau pur şi simplu cauţi un tip de credit care să necesite un avans mai mic, atunci îţi recomandăm să optezi pentru programul Noua Casă. Însă chiar dacă acest tip de program îţi permite să plăteşti un avans mai mic, el se derulează în anumite perioade ale anului, iar fondurile se termină de cele mai multe ori extrem de repede.
-
Dobandă credit ipotecar
Analiza ofertelor de credite ipotecare ar trebui să fie una extrem de minuţioasă. Însă un aspect pe care nu trebuie deloc sa il scapi din vedere este dobandă credit ipotecar.
-
Garanţia
Atunci când optezi pentru un credit ipotecar trebuie trebuie să oferi băncii o garanţie. În cele mai multe cazuri această garanţie este reprezentată chiar de proprietatea achiziţionată. Ce presupune mai precis acest lucru? Ei bine, în cazul în care tu nu mai plăteşti ratele, banca te poate executa silit pentru a-şi recupera suma datorată.
Iată care sunt cei mai importanţi paşi în obţinerea unor credite ipotecare.
-
Analiza financiară
În acest pas, banca va analiza situaţia ta financiară şi îţi va comunica suma finală pe care ţi-o poate oferi.
-
Analiza proprietăţii
Dacă până în momentul în care ai obţinut analiza financiară, ai reuşit să găseşti o proprietate care răspunde tuturor cerinţelor tale, atunci banca va trece la următorul pas, şi anume: analizarea proprietăţii. Prin urmare, va solicita vânzătorului mai multe documente pe care le va verifica. Acest pas este unul extrem de important pentru tine ca şi client, căci îţi poate spune dacă tranzacţia este una corectă faţă de tine.
Dacă nu ai reuşit să îţi găseşti o locuinţă care să îţi placă, trebuie să ştii că banca îţi oferă 90 de zile pentru a găsi una. Astfel că, îţi poţi căuta liniştit casa visurilor tale.
-
Evaluarea proprietăţii
După analiza imobilului se va trece la următorul pas, şi anume evaluarea proprietăţii. Mai precis, un evaluator specializat va viziona imobilul şi va întocmi un raport de evaluare pe care îl va prezenta băncii. În acest raport va fi menţionată valoarea proprietăţii.
-
Aprobarea finală
Dacă toţi paşii sunt îndepliniţi nu mai rămâne decât să primeşti aprobarea finală.
-
Semnarea actelor
Semnarea actelor este ultimul pas spre locuinţa ta de vis.
Dacă vrei să fii cu un pas mai aproape de locuința ta de vis, însă banii sunt o problemă, apelează la un credit imobiliar prin care să îți îndeplinești visul.