Pază de 100.000 de euro pentru o clădire abandonată din Suceava. Construcţia nu are nici măcar o cale de acces
Peste 100.000 de euro aruncaţi pe fereastră pentru paza unei clădiri... abandonate. Vorbim despre noul sediu al Casei Corpului Didactic, din Suceava. O investiție ambițioasă rămasă, însă, în conservare de aproape 7 ani. Mai mult, construcţia nu are nici măcar o cale de acces.
De Angela Bertea la 23.02.2023, 08:59Lucrările pentru Casa Corpului Didactic au început în 2012, iar totul părea să meargă bine. Însă, patru ani mai târziu, la investiţia promiţătoare nu s-a mai pus nicio cărămidă. Conform proiectului, clădirea are demisol, parter și două etaje. Ar trebui să fie diferite săli, de lectură, de carte, bibliotecă. Însă, din 2016, nu s-a mai lucrat. Mai mult, utilităţile se află la o distanţă peste un kilometru.
Chiar dacă lucrările au fost sistate, construcția a înghițit anual mii de euro, doar pentru a se menţine clădirea la stadiul rămas.
Radu Bălan, agent de pază: Noi suntem patru. Facem în ture. Dimineaţa până seara, seara iar ne schimbăm.
Grigore Bocănici, ISJ Suceava: S-a cheltuit până acum doar cu paza, în jur de 590 de mii de lei. La investiţia care este acolo, este vorba de 2 milioane şi 300 de mii de lei, pînă la momentul de faţă.
În speranţa că investiţia va fi finalizată cândva, iar clădirea va deveni ceea ce se dorea iniţial, Inspectoratul Şcolar caută soluții.
Grigore Bocănici, ISJ Suceava: Am încercat să facem un studiu de fezabilitate, deoarece s-au scumpit şi materialele de construcţie, inclusiv manopera, toate avizele şi proiectul, expirat pur şi simplu. Intenţionez să fac un demers la Ministerul Educaţiei să vedem planul ca să vedem ce se va face cu această clădire, cu acest obiectiv.
Localnic: Acolo trebuia să fie clădirea aceea, nu putea să fie mai aproape de utilităţi. E făcută româneşte sau cu interese de parandărăt.
Mai mult, construcţia nu are cale de acces, iar până acum s-au investit mai bine de 2.300.000 lei.