Pepenii de Dăbuleni au ratat exportul în Suedia. Celebrele lubeniţe riscă să se strice pe câmp
O afacere de succes cu pepenii de Dăbuleni s-a încheiat. Distribuitorii din Suedia sau Austria şi au manifestat interesul de a vinde celebrele lubeniţe. Planul a eşuat înainte de a bate palma cu românii. Abia acum producătorii s-au gândit să înfiinţeze o asociaţie, pentru a putea vinde en-gros.
De Redactia Observator la 04.07.2018, 21:24O afacere de succes cu pepenii de Dăbuleni s-a încheiat româneşte. Distribuitorii din Suedia sau Austria şi au manifestat interesul de a vinde celebrele lubeniţe. Dar planul a eşuat înainte de a bate palma cu românii. Abia acum producătorii din Dăbuleni s-au gândit să înfiinţeze o asociaţie, pentru a putea vinde en-gros. În plin sezon, actele nu sunt încă gata şi cel mai probabil pepenii se vor strica, şi anul acesta, pe câmp.
Faima pepenilor de Dăbuleni ajunsese în străinătate. Tot ce mai trebuia era ca producătorii să se reunească într-o cooperativă pentru a putea face export în mod organizat. Planul s-a blocat în birocraţie.
Emilian Bănică, producător
Mai sunt câteva lucruri mărunte de realizat la Camera Comerţului şi o să iasă în câteva zile, o să fie funcţională Cooperativa agricolă Patria Lubeniţei Dăbuleni.
63 de producători din Dăbuleni s-au înţeles încă de la începutul anului să îşi unească forţele. Unii au renunţat la plan înainte ca actele să fie depuse, alţii n-au auzit de idee.
Până la cooperativă, vânzarea o face fiecare producător în parte. Un kilogram de pepene se vinde cu 30 de bani. În pieţe, intermediarii vând pepenii cu 2 lei kilogramul. Iar mai târziu, când preţurile vor scădea şi mai mult, pepenii vor rămâne pe câmp. Sau vor deveni hrană pentru animale. O situaţie care se repetă în Dăbuleni în fiecare an.
Dacă în UE micii producătorii se asociază pentru a-şi vinde marfa în marile magazine, la noi, fiecare producător o lasă să se strice pe cont propriu.