Pilonul 2 de pensii. Majorarea contribuţiei, amânată cu 2 ani, deşi trebuia să crească prin lege din ianuarie
Guvernul vrea să amâne până în 2026 majorarea contribuției la Pilonul 2 de pensii, cel privat, potrivit unui draft de ordonanță de urgență.
De Redactia Observator la 07.12.2023, 17:54Majorarea contribuției la Pilonul II, de pensii private, va fi amânată cu 2 ani. Pe legea în vigoare, ar fi trebuit să se majoreze de la 1 ianuarie 2024 de la 3,75% la 4,75%.
"Începând cu data de 1 ianuarie 2026 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%", se arată în textul draftului de ordonanţă de urgenţă care poate fi consultat la finalul acestui articol.
Anul acesta, fondurile de pensii private au ajuns la un maxim istoric: de 24,5 miliarde euro. Un sfert din sumă reprezintă câştiguri din investiţii, care au un randament mediu anual de 7,57%.
16 ani de când a fost lansat Pilonul II de Pensii
- Pensiile private ale românilor, aproape să primească o lovitură. Miza, de nivelul miliardelor de lei
- Un milion de români nu mai contribuie la Pilonul II de pensie. Angajaţii care vor avea o pensie privată mai mică...
- Câți bani are strânși la Pilonul II de Pensii un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani
După 15 ani de activitate, fondurile de pensii din Pilonul II au 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private.
Contribuţia este obligatorie pentru salariaţii până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizaţi în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Dacă suntem nemulţumiţi de randament, putem să ne mutăm de câte ori ne dorim, însă doar cu anumite condiţii.
În acelaşi timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăţi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră aşteptată să depăşească 2 miliarde de lei până la finele lui 2023 şi să continue să crească exponenţial în anii următori.
Dintre cele 8 milioane de participanţi, doar 4 milioane contribuie activ la Pilonul II de pensii. Printre cei care nu mai contribuie se numără cei care au emigrat sau lucrează la negru, dar şi emigranţii care au lucrat câţiva ani în România, au contribuit şi apoi au plecat în alte ţări. De asemenea, el a precizat că numărul celor care au contribuit neîntrerupt de la înfiinţarea sistemului este foarte mic, de aproximativ 4-5% din totalul participanţilor.
Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani are acum în cont aproximativ 48.000 de lei. Banii se pot primi doar după ieşirea la pensie, integral sau în tranşe lunare.
La finalul lunii noiembrie, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) avertiza că o ambiguitate legislativă din Codul fiscal creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca pensii speciale) începând cu 1 ianuarie 2024