Antena Meniu Search
x

Video Câți bani are strânși la Pilonul II de Pensii un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani

Se împlinesc 15 ani de când a fost lansat Pilonul II de Pensii în ţara noastră. 8 milioane de salariaţi români au conturi deschise pentru contribuţii, însă mulţi nu ştiu nici cine le administrează banii şi nici ce sumă au acumulat până acum. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 07.11.2023, 20:14

Vezi și

Contribuţia este obligatorie pentru salariaţii până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizaţi în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață.

Cum putem afla unde cotizăm la Pilonul II de Pensii

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară găsim o secţiune unde ne introducem numele, prenumele şi CNP-ul şi în câteva secunde aflăm ce fond administrează veniturile noastre. Şapte administratori sunt autorizaţi pentru pilonul doi de pensii. După ce aflăm la care cotizăm, ne facem un cont pe site-ul acestuia şi putem vedea lunar câţi bani s-au adunat şi cum sunt investiţi.

Români: E o modalitate de economisire, de a securiza economiile la bătrâneţe. Chiar am pe aplicaţie şi-mi verific periodic.

Pe acelaşi subiect

- Cota e prea mică. Ar trebui majorată, ca să fie o cotă mai mare spre privată. Primesc o notificare anuală, dar mi s-a părut, într-adevăr o sumă derizorie.

Dacă suntem nemulţumiţi de randament, putem să ne mutăm de câte ori ne dorim, însă doar cu anumite condiţii.

Câți bani are strânși un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani 

Radu Crăciun, președinte Asociația pentru pensiile administrate private: Cred că ar trebui să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni. Dacă vrem să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plăteşte un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0.

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani are acum în cont aproximativ 48 000 de lei. Banii se pot primi doar după ieşirea la pensie, integral sau în tranşe lunare.

Irina Chițu, profesor Educația financiară: Este mai bine să-l iei eşalonat. De ce? Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei şi atunci poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari. Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale.

Tot de anul viitor s-ar putea majora şi procentul care se virează la pilonul doi de pensii, la 4,85%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Fondurile de pensii private din România sunt, după banci, cei mai importanți actori din sectorul financiar, iar banii administrați de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populatiei după depozitele bancare.

Anul acesta, fondurile de pensii private au ajuns la un maxim istoric: de 24,5 miliarde euro. Un sfert din sumă reprezintă câştiguri din investiţii, care au un randament mediu anual de 7,57%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Câți bani are strânși la Pilonul II de Pensii un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani