Asigurarea obligatorie pentru locuinţe s-ar putea scumpi
Asigurarea obligatorie pentru locuinţe ar putea deveni mai scumpă, în viitor. Un proiect de lege prevede că pe lista riscurilor acoperite de poliţă trebuie să se adauge şi cel al furtunilor.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 23:16Asigurarea obligatorie pentru locuinţe ar putea deveni mai scumpă, în viitor. Un proiect de lege prevede că pe lista riscurilor acoperite de poliţă trebuie să se adauge şi cel al furtunilor. Până în prezent, un proprietar era obligat să plătească doar asigurarea pentru seisme, inundaţii şi alunecări de teren.
Vânturile puternice care au măturat Timişoara, anul trecut, i-au determinat pe parlamentari să includă furtunile pe lista riscurilor care trebuie acoperite de asigurarea obligatorie a locuinţei. Momentan este doar un proiect legislativ care a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică. Specialiştii spun că măsura este binevenită, dar au şi temeri.
Robert Szolosi, broker de asigurări: Sunt şi câteva semne de întrebare. Unul dintre ele ar fi: care o să fie noul cost al produsului. Cât va costa e foarte greu de spus şi de anticipat, până la urmă, în momentul de faţă, la cum arată legislaţia, PAD-ul poate să înainteze cam orice cost.
Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale sau PAD este autoritatea către care se duc banii plătiţi pentru asigurarea obligatorie.
Proprietarii caselor de lemn sau chirpici plătesc 10 euro pe an pentru a fi despăgubiţi cu maximum 10.000 de euro în caz de dezastru. Proprietarii locuinţelor din cărămidă sau beton armat, plătesc 20 de euro pe an, pentru o despăgubire maximă de 20.000 de euro.
În prezent, asigurarea acoperă pagubele în caz de cutremure, inundaţii naturale şi alunecări de teren. Furtunile ar fi a patra calamitate luată în calcul.
În luna iunie, mai puţin de o persoană din cinci avea asigurare pentru locuinţă, asta deşi poliţele sunt ieftine. Este şi cazul locatarilor din acest bloc grav afectat în luna septembrie 2017 de furtună. Oamenii de aici s-au văzut nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru remedierea problemelor.
Mariana Șilindean, preşedinte de bloc: În jur de 800 - 850 de lei de apartament. Dar oamenii au scos, că n-am avut ce să facem şi cine ne-a izolat ne-a cerut, firma care ne-a izolat ne-a cerut parcă în jur de 40% înainte avans.
Oamenii s-au trezit atunci cu acoperişul smuls şi cu apă de ploaie în case. Însă tot nu li se pare o idee bună ca furtuna să fie inclusă în asigurarea obligatorie. Amenzile pentru proprietarii care nu îşi fac asigurarea obligatorie pe locuinţă variază între 100 şi 500 de lei.