Prețul caselor și apartamentelor ar putea scădea cu 30% în următorii 2 ani, spun analiștii
"Rămâneţi cu chirie încă doi ani, ca sa vă cumpăraţi o locuinţă cu bani mai puţini decât acum!" Este sfatul unor analişti care spun că bula în care fierbe segmentul imobiliar din România se va sparge curând. Unii vorbesc şi despre noile preţuri.
De Redactia Observator la 16.10.2018, 21:54"Rămâneţi cu chirie încă doi ani, ca sa vă cumpăraţi o locuinţă cu bani mai puţini decât acum!" Este sfatul unor analişti care spun că bula în care fierbe segmentul imobiliar din România se va sparge curând. Unii vorbesc şi despre noile preţuri. Casele ar putea fi mai ieftine cu până la 30 la sută. Mai ales că, deja, vânzările au început să scadă, de la an la an, cu aproximativ 25% pentru locuinţe, arată ultimele date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
În prezent, românii plătesc cu 40 la sută mai mult pentru o locuinţă faţă de 2015. Toate semnalele arată că lucrurile se vor schimba, spun specialiştii, care estimează că cei care îşi doresc propria locuinţă vor avea parte de o ofertă mai accesibilă în următoarea perioadă.
De aceea, românii se gândesc de două ori înainte de a face o achiziţie, iar asta se vede şi în cifrele dezvoltatorilor.
ALEXANDRU MANEA, managerul unei firme de imobiliare: În 2017 avem cu 30 la sută mai multe proprietăţi tranzacţionate decât în 2018. Momentan, ce ştim noi ca şi consultanţi în piaţă este că, teoretic, ar trebui să avem o scădere a preţurilor în perioada următoare. Robor creşte din zi în zi, oamenii se gândesc de două ori. Avem cumpărători care stau în piaţă şi trei luni până achiziţionează un apartament cu prima casă sau cu credit ipotecar.
Sunt analişti care lansează şi un termen până când bula imobiliară se va sparge, iar casele se vor mai ieftini.
IANCU GUDA, Președintele Asociației Analiștilor Financiar-bancari: Îşi dau seama că să cumpere pe 30 de ani, cu un credit scump, pe ceva care nu valorează atât, nu are sens şi le recomand românilor să mai stea în chirie doi ani, pentru că, între timp, fundamentele economice mă fac să cred că preţurile imobiliarelor or să scadă cu 25-30%.
Printre motive, spun specialiştii, se află şi faptul că BNR va veni cu soluţii de limitare a gradului de îndatorare la bănci, programul Prima Casă nu va mai fi pilonul principal al dezvoltării acestui domeniu. În plus, se vorbeşte tot mai mult despre o nouă criză economică mondială.
Cu toate astea, sunt şi voci care spun că o chirie nu este alternativa ideală a unei rate.
RAZVAN STROESCU, analist în imobiliare: Încă Bucureştiul are specificul ăsta - există zone unde să fii proprietar e mai ieftin decât a fi chiriaş.
Până la ieftiniri, sunt scumpiri de la o lună la alta. Cine şi-a cumpărat în septembrie un apartament în Capitală a plătit, în medie, 1.319 euro pe metrul pătrat, cu 1,3 la sută mai mult faţă de luna anterioară. O astfel de achiziţie în Braşov a costat puţin peste o mie de euro pe metrul pătrat, tot în uşoară creştere. La fel s-a întâmplat şi în cazul altor mari oraşe din ţară.