Antena LIVE

Curs valutar

Preţul gazul european, în creştere după ce Putin a declarat că va fi greu de obţinut un nou acord cu Ucraina

Vladimir Putin a declarat joi că orice înțelegere pentru a transporta în 2025 gaz rusesc prin Ucraina va fi dificilă. Gazprom are acorduri pe termen lung greu de modificat iar Rusia ar putea lua în considerare rute alternative, susţine preşedintele rus. Preţul gazelor a urcat cu până la 5% vineri în Europa, potrivit Bloomberg. În acelaşi timp, Gazprom a anunţat creşterea producţiei în 2024, pe fondul majorării vânzărilor către China.

De la 27.12.2024, 13:59
WhatsApp
Preţul gazul european, în creştere după ce Putin a declarat că va fi greu de obţinut un nou acord cu Ucraina Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că un nou acord pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Ucraina în 2025 este greu de obţinut. Contractele futures de referință au crescut vineri cu până la 5%, potrivit Bloomberg. Preţul gazelor pe termen de o lună la hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a ajuns vineri la prânz la 47,19 euro pe megawatt oră.

Putin spune că nu mai este timp să semneze un nou acord de tranzit de gaze cu Ucraina în acest an

"Nu există niciun contract și este imposibil să-l încheie în trei-patru zile", a spus Putin joi într-o conferință de presă lângă Sankt Petersburg. Deşi se află sub risc o cantitate de gaze care reprezintă aproximativ 5% din cererea europeană, pierderea acestor volume ar forța țări precum Slovacia, Cehia, Ungaria sau Austria să se bazeze mai mult pe gazul din Norvegia sau pe aprovizionarea cu gaz lichefiat din SUA. Traderii europeni monitorizează îndeaproape şi nivelul de stocare al gazelor din regiune, care a scăzut sub 75%.

Ţările din Europa Centrală care încă cumpără gaz rusesc au propus soluții alternative pentru a menține tranzitul prin Ucraina, dar președintele Volodimir Zelenski a respins orice afacere prin care Rusia ar avea de câştigat. Există propuneri care ar permite Ungariei, Slovaciei, Turciei sau Azerbaidjanului să preia controlul asupra gazului care este expediat prin Ucraina, a spus Putin. Fiecare variantă ar fi dificilă și necesită multă muncă, deoarece Gazprom are contracte pe termen lung, greu de schimbat, susţine Putin. 

Pe acelaşi subiect

Președintele Volodimir Zelenski a transmis la începutul acestei luni că Ucraina nu va mai permite din 2025 transportul gazului de origine rusă pe teritoriul său, atâta timp cât războiul continuă, fără asigurări că Moscova nu va beneficia financiar.

Contractul existent între Rusia și Ucraina privind tranzitul gazelor expiră luna aceasta. Țări precum Slovacia se bazează foarte mult pe Gazprom pentru a satisface cererea internă de gaze naturale, chiar dacă o mare parte a Europei a renunţat la gazele rusești.

În plus, a spus Putin, un proces din partea Naftogaz, compania ucraineană de stat, care susține că Gazprom nu a plătit integral serviciile de tranzit este un alt obstacol pentru a ajunge la o înțelegere rapidă. Naftogaz a dat Gazprom în judecată în Elveția în 2022. "Să fie retras procesul", a spus Putin

Putin a mai indicat că Rusia ar putea lua în considerare alte rute și este gata să înceapă să furnizeze imediat gaze către Europa prin Polonia, prin conducta Yamal - Europa, dacă guvernul de la Varșovia va permite acest lucru.

Actualul acord de tranzit de gaze pe cinci ani dintre Rusia şi Ucraina expiră la sfârşitul anului. Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina sunt relativ mici. Rusia a transportat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina în 2023 - doar 8% din fluxurile de vârf ale gazului rusesc către Europa prin diferite rute în 2018-2019.

Conducta Urengoi-Pomarî-Uzhgorod, care datează din perioada sovietică, aduce gaze din Siberia prin oraşul Sudja - care se află acum sub controlul forţelor militare ucrainene - din regiunea Kursk din Rusia. Apoi trece prin Ucraina şi ajunge în Slovacia. În Slovacia, gazoductul se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă şi Austria.

Gazprom anunţă creşterea producţiei în 2024 la 416 miliarde de metri cubi

Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 bcm, a anunţat directorul general al grupului rus de stat, Alexei Miller, transmite Reuters. Datele vin după ce în 2023 producţia de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, pe fondul scăderii exporturilor spre Europa.

Exporturile de gaze către China ar urma să crească anul acesta la 31 bcm, faţă de un nivel planificat de 30 bcm, a declarat Miller. Compania rusă negociază cu China o majorare semnificativă a vânzărilor de gaze, inclusiv prin gazoductul Power of Siberia 2, dar negocierile nu s-au finalizat din cauza numeroaselor divergenţe între cele două părţi, legate în special de preţuri.

Pe fondul scăderii exporturilor către Europa, Gazprom s-a orientat spre piaţa internă low-cost şi spre ţările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan. Ca urmare, livrările către consumatorii interni au atins nivelul record de 390 bcm în 2024, a precizat Gazprom. Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin rusia gaze europa ucraina tranzit
Întrebarea zilei
Noul an vine cu scumpiri. Vă gândiţi la un al doilea job, pentru suplimentarea veniturilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se...
Fanatik.ro
Publicat 28.12.2024
Diversionita: Cum ni se înscenează neîncrederea că am reușit
spotmedia.ro
Publicat 27.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
DEZVĂLUIRI șocante la 35 de ani de la DOBORÂREA avionului cu filmări ale...
Gandul
Publicat 28.12.2024
Dezvăluirile unor români din orașul unde zeci de mii de oameni trăiesc în...
Adevărul
Publicat 28.12.2024
Motivul pentru care Andreea Bostănică a izbucnit în lacrimi pe internet în...
A1
Publicat 26.12.2024
Horoscopul zilei de 29 decembrie 2024. Balanțele sunt în căutarea echilibrului...
CaTine
Publicat 28.12.2024
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis...
spynews.ro
Publicat 27.12.2024
Deși acolo salariul mediu este 1.039 de lei/lună, nu s-ar întoarce acasă:...
GSP
Publicat 28.12.2024
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse...
Click.ro
Publicat 26.12.2024
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Useit
Publicat 28.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redacţia.ro
Publicat 27.12.2024
Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai...
libertatea.ro
Publicat 27.12.2024
Kayla Nicole a întâmpinat dificultăți în a-și ține respirația sub apă....
ZU
Publicat 28.12.2024
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Hello taste
Publicat 28.12.2024
Infecțiile tractului urinar la copii: legătura cu frigul și prevenția
Deparinti
Publicat 27.12.2024
Isterie apărută în rândul americanilor: Au cumpărat un produs...
ziare.com
Publicat 28.12.2024
Itati Cantoral își dezvăluie cea mai mare dorință pe plan personal din 2025....
Happy
Publicat 27.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele consumului de gelatină. Ce este și cum poate influența sănătatea...
Medicool
Publicat 28.12.2024