Antena LIVE

Curs valutar

Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii, nici bolnavilor cu aparate medicale

Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii, în condiţiile în care noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici beneficiază de plafonare, adică cei care au contractul de furnizare energie electrică pe numele lor, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă. În plus, nici toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat.

De la 20.12.2022, 17:46
WhatsApp
Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii Observator

"Atrăgeam atenţia încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului şi acum legea creşterii natalităţii, că această nouă lege a plafonării, prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată. Noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici (adică în situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) şi nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferent pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preţ plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreţinere 3 copii", susţine Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

În situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declaraţi în întreţinere copii, dacă stau în chirie, sau dacă acest contract este pe numele fostului soţ/soţie, în cazul familiilor monoparentale care au în întreţinere un copil, nu se poate beneficia de acest preţ plafonat.

"Această condiţie se poate satisface prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrului familiei care are şi în întreţinere minimum 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreţinere cel puţin un copil, şi doar ulterior se poate depune cererea şi declaraţia pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluţie, însă, restrânge dreptul acestor familii să beneficieze de preţ plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023", explică Chisăliţă

De asemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: "copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ" şi să aibă vârsta de maximum 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preţ plafonat. Astfel, forma de învăţământ conform legislaţiei înseamnă: creşe, grădiniţe, şcoală primară, liceu/colegiu, postliceală, universitate, masterate, şcoală doctorală. Cu alte cuvinte în situaţia în care o familie are în întreţinere 3 copii dar cel puţin unul nu se găseşte la una din aceste forme de învăţământ la momentul depunerii cererii pentru preţul plafonat nu beneficiază de preţ plafonat la energie electrică.

Pe acelaşi subiect

"Solicităm Guvernului emiterea în Regim de Urgenţă a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulţi bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât şi pentru consumurile viitoare, care creează false speranţe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulţi copii, dar care nu au neapărat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienţi, dar şi pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperaţi la cozii uriaşe la ghişeele furnizorilor", se menţionează în materialul semnat de Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Nu toți bolnavii care utilizează dispozitive medicale vor beneficia de preț plafonat

Totodată noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de preț plafonat. Doar în situația în care bolnavul este și client -  respectiv este titularul contractului de furnizare energie electrică, va beneficia de un preț plafonat la energie electrică la un nivel de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie, soț, soție, copii, părinți etc., atunci nu va beneficia de acest preț.  În lipsa unei modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave. Această soluție însă, restrânge dreptul bolnavului să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

compensare pret plafonare plafonare pret energie
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024