Antena LIVE

Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii, nici bolnavilor cu aparate medicale

Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii, în condiţiile în care noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici beneficiază de plafonare, adică cei care au contractul de furnizare energie electrică pe numele lor, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă. În plus, nici toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat.

De la 20.12.2022, 17:46
Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii Observator

"Atrăgeam atenţia încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului şi acum legea creşterii natalităţii, că această nouă lege a plafonării, prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată. Noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici (adică în situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) şi nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferent pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preţ plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreţinere 3 copii", susţine Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

În situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declaraţi în întreţinere copii, dacă stau în chirie, sau dacă acest contract este pe numele fostului soţ/soţie, în cazul familiilor monoparentale care au în întreţinere un copil, nu se poate beneficia de acest preţ plafonat.

"Această condiţie se poate satisface prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrului familiei care are şi în întreţinere minimum 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreţinere cel puţin un copil, şi doar ulterior se poate depune cererea şi declaraţia pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluţie, însă, restrânge dreptul acestor familii să beneficieze de preţ plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023", explică Chisăliţă

De asemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: "copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ" şi să aibă vârsta de maximum 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preţ plafonat. Astfel, forma de învăţământ conform legislaţiei înseamnă: creşe, grădiniţe, şcoală primară, liceu/colegiu, postliceală, universitate, masterate, şcoală doctorală. Cu alte cuvinte în situaţia în care o familie are în întreţinere 3 copii dar cel puţin unul nu se găseşte la una din aceste forme de învăţământ la momentul depunerii cererii pentru preţul plafonat nu beneficiază de preţ plafonat la energie electrică.

Pe acelaşi subiect

"Solicităm Guvernului emiterea în Regim de Urgenţă a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulţi bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât şi pentru consumurile viitoare, care creează false speranţe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulţi copii, dar care nu au neapărat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienţi, dar şi pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperaţi la cozii uriaşe la ghişeele furnizorilor", se menţionează în materialul semnat de Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Nu toți bolnavii care utilizează dispozitive medicale vor beneficia de preț plafonat

Totodată noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de preț plafonat. Doar în situația în care bolnavul este și client -  respectiv este titularul contractului de furnizare energie electrică, va beneficia de un preț plafonat la energie electrică la un nivel de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie, soț, soție, copii, părinți etc., atunci nu va beneficia de acest preț.  În lipsa unei modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave. Această soluție însă, restrânge dreptul bolnavului să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Ți-a plăcut acest articol?

compensare pret plafonare plafonare pret energie
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024