Antena Meniu Search
x

Mulţi români, obligaţi să plătească mai mult la curent în 2023, și pentru ce au consumat în 2022. Nouă "aberaţie" în Legea Plafonării

Legea plafonării prețului la energie obligă mulți români să achite mai mult, nu doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru anul 2022, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 19.12.2022, 17:42

Legea plafonării energiei electrice
Legea plafonării energiei electrice - Shutterstock

Asociația Energia Inteligentă atrage atenţia cu privire la un detaliu care a scăpat anterior în analiza noii legi a plafonării prețului la energie: articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022.  

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, "dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat", susține Dumitru Chisăliță.

"Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant", scrie specialistul în energie.

Experţii cer schimbarea legii plafonării prețului la energie

Pe acelaşi subiect

Președintele Asociației Energia Inteligentă explică situația unui consumator de energie electrică cu domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și l-a stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința. 

"La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în  medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 1.394,12 lei, adică cu 563% mai mult", explică Chisăliță.

Care este explicaţia? Conform art 1, alin 10 ”În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali.”, respectiv clienții nu pot beneficia de preţ plafonat la energie electrică decât pentru un loc de consum.

Conform art 1, alin 1, lit a) beneficază de preț maxim plafonat de ”0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv […]”, respectiv în situația unui client cu un al doilea loc de consum de energie electrică, chiar dacă are un consum mai mic de 100 kWh nu are (nu avea) voie să beneficieze de un preț plafonat pentru al doilea loc de consum, adică furnizorul trebuie să revină asupra facturilor trimise în perioada septembrie - decembrie 2022 și să aplice un alt preț pentru a fi plătit de consummator.

Dar care va fi acel preț? Conform art 1, alin 1, litera g) prețul maxim de ”1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici şi noncasnici care nu sunt prevăzuţi la lit. a)-e)”, nu se poate aplica clienților care se încadrează la art. 1, alin. 1, lit. a)., respectiv dacă clientul a avut un consum mediu sub 100 kWh în anul 2021. Dar acest client nu poate beneficia nici de prețul de 0.68 lei/kWh cu TVA inclus, la ambele locuri de consum.

Astfel, un consumator cu două locuri de consum care a avut la ambele un consum mediu sub 100 kWh în anul 2021, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, nu mai poate beneficia de un preț plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, la ambele locuri (trebuie să de a banii înapoi furnizorului), poate beneficia numai doar la locul de consum care este domiciliu (conform ANRE). În același timp nu poate beneficia nici de prețul plafonat de 1.3 lei/kWh deoarece se încadrează la un consum sub 100 kWh. Apreciem că dacă nu se poate aplica nici un fel de preț plafonat, se aplică la locul de consum de reşedinţă, prețul din contract, care în această situație este de 3,83 lei/kWh cu TVA inclus.

În acest context, Asociația solicită "schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor. STOP aberațiilor", conchide Dumitru Chisăliță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

IPS Teodosie vrea post nou, de trei zile, într-un moment important pentru el. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Mulţi români, obligaţi să plătească mai mult la curent în 2023, și pentru ce au consumat în 2022. Nouă "aberaţie" în Legea Plafonării