Previziuni pentru 2023 după întâlnirea Ciolacu-Isărescu: inflaţie de 8%, creştere economică de 3%, însă rate tot mari pentru doi ani
Oficial, ne va merge mai bine. Preţurile vor scădea, iar economia va accelera. Este mesajul venit dinspre Guvern, pe surse, după întâlnirea premierului Ciolacu cu şeful Băncii Naţionale. Analiştii spun însă că reducerea inflaţiei nu va însemna automat şi dobânzi mai mici. Cei împrumutaţi trebuie să ducă povara creditelor încă, cel puţin, doi ani.
De Bianca Iacob la 19.06.2023, 19:56Vizită rară la Guvern a guvernatorului BNR. Mugur Isărescu a vorbit azi cu premierul Ciolacu despre banii românilor. Pe masa discuţiilor s-au aflat teme importante precum inflaţia şi creşterea economică. Noul executiv vrea ca până la finalul anului, adică în luna decembrie, inflaţia să ajungă la 8%. Idee despre care, spun sursele Observator, Mugur Isarescu a spus că este realizabilă. Şi creşterea economică de 3% este una peste prognozele estimate. "Eu apreciez foarte mult această vizită ca un început de corelare a politici monetare cu politica fiscal bugetară. Să nu fi fost doar o vizită protocolară", a declarat Mircea Coşea, profesor de economie.
Autoritățile vorbesc despre o creștere economică peste prognoze
Autoritățile vorbesc despre o creștere economică peste prognoze. Însă asta nu se simte şi în buzunar, explică specialiştii pentru că ne imprumutăm cel mai scump din UE şi importăm masiv produse alimentare. Le dăm străinilor, în fiecare an, miliarde bune de euro. "Creşterea asta economică de care noi vorbim nu este o creştere care să aibă efecte pozitive în viaţa cetăţenilor ei. Nu se vede în puterea de cumpărare, nu se vede în dinamica mediului de afaceri. Ce creştere economică e aia care o faci de datorie?", a declarat Mircea Coşea, profesor de economie. La întâlnirea de la Guvern nu s-a discutat nimic despre dobânzi, însă specialiştii spun că ratele nu se vor reduce în ritmul în care va scădea inflaţia.
"Ştim valoarea indicelui IRCC în iulie, iar aceasta este cu 0,04 % mai mică decât de cea din prezent. n-o să se simtă aproape deloc în valoarea ratelor lunare", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Pe piaţă au apărut şi dobânzi fixe, de 5,9%, mult sub valoarea actuală a indicilor ROBOR şi IRCC, semn că băncile se aşteaptă la scăderi. Dar nu imediate. "Este un semnal că băncile pariază pe o scădere o indicatorilor în perioada următoare. Vreo doi ani", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. În schimb, ratele pentru sute de mii de români cu împrumuturi în euro continuă să crească. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda-cheie, până la 4%. De exemplu, pentru un împrumut de 75.000 de euro, luat pe 30 de ani, rata a crescu cu 70 de euro în ultimele 6 luni. Specialiştii se aşteaptă la noi majorări.