Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mugur Isărescu explică de ce nu vor scădea prea curând ratele la credite

Nu vom plăti rate mai mici prea curând. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, susţine că reducerea dobânzilor ar putea slăbi leul. În plus, anunţă noi scumpiri. Chiar dacă nu mai suntem campionii Europei la inflaţie, va mai dura până se opresc majorările de preţuri. 

de Mădălina Chiţac

la 17.02.2025 , 19:44

"Reducerea ratei de dobândă de politică monetară poate să sune aşa în ochii pieţelor, având în vedere dimensiunile deficitelor, ca o invitaţie la deprecierea cursului, ceea ce acum nu este cazul să se întâmple", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În prezent, dobânda-cheie este de 6,5%. Şi a rămas neschimbată din vara anului trecut. Banca Naţională a României ar putea continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil de-abia din a doua jumătate a acestui an. Scăderea nu va fi însă mare, ci probabil de 25 de puncte de bază. Iar la finalul anului 2025, dobânda-cheie ar putea ajunge la 5,75%.

Asta şi pentru că inflaţia este în continuare ridicată. Vestea bună: "În sfârşit, din ianuarie, nu mai suntem campioni la inflaţie în Uniunea Europeană", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Vezi și

Inflaţia va continua să scadă în România

Pe acelaşi subiect

Vestea mai puţin bună: scăderea nu va fi în ritmul aşteptat de Banca Naţională. La sfârşitul anului, inflaţia va fi de 3,8%, în loc de 3,5%, şi ar putea ajunge la 3,1% la finalul anului 2026.

"În România, una din principalele cauze ale continuării inflaţiei este acest deficit bugetar uriaş. Bani foarte mulţi care se pompează în economie. Şi cât timp avem această problemă majoră, preţurile vor continua să crească", a explicat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

"Vom avea parte de creşteri similare cu ce s-a întâmplat până acum. Economia nu e într-o formă prea bună", a spus Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România.

Leul ar putea pierde valoare în faţa unui euro care poate depăşi pragul de cinci lei.

"N-o să fie o jale. De exemplu, o să crească preţul la telefonie. Adică, în loc de 100 de lei, o să fie 101 lei. Sunt atât de multe incertitudini în zilele următoare, vedem ce se întâmplă în Arabia Saudită, chiar azi cu summitul ţărilor europene", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

"Ca risc major pe care îl văd, inclusiv asupra cursului de schimb, este ratingul României. Un downgrade va duce la ieşiri de capital din ţară şi la presiuni foarte mari pe curs. Şi atunci am vedea o depreciere a leului", a fost de părere Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România.

România a încheiat anul 2024 cu o inflaţie de 5,1%.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Ştiri economice » Mugur Isărescu explică de ce nu vor scădea prea curând ratele la credite