Primul român care pierde casa, dar scapă de datoria în franci elvețieni
Un român dă speranţe altor mii care se luptă cu băncile. Este primul client căruia i-a fost ştearsă o datorie de 45 de mii de euro în baza noii legi a dării în plată. Bărbatul şi-a pierdut casa în urmă cu şase ani, dar a rămas cu o datorie mai mare decât valoarea iniţială a creditului. Acum, a reuşit să scape de orice obligaţie.
De Redactia Observator la 22.09.2020, 20:46- Petre Tudorel și-a pierdut locuința, dar a scăpat de datoria colosală
- Cazul lui dă speranțe multor persoane care luptă cu băncile
- Subiectele zilei sunt în Observator 19, la Antena 1
În 2008, Petre Tudorel a luat un credit în franci elveţieni. În timpul crizei financiare, valoarea francului s-a dublat, iar bărbatul nu a mai putut plăti ratele lunare. Astfel că în 2014 familia a rămas fără casă, dar şi cu o datorie pe viaţă 45.000 de euro. Practic, mai mult decât împrumutase de la bancă.
Petre Tudorel, clientul unei bănci: În 2014 nu am mai putut să achit după care a fost executat, mi s-a luat casă. 40.000 de franci, când am achiziționat era 2 lei un franc și ajunsese pe la 4, când nu am mai putut să plătesc. Mi s-au făcut popriri pe salarii, mi s-au blocat conturile.
În luna mai a acestui an o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a dării în plată bărbatul a cerut recuperatorului de credite să-i şteargă datoria. Şi surpriză, a reuşit. Avocaţii cred că acest prim caz dechide calea şi altor clienţi
Adrian Cuculis, avocat: Pe nouă lege a dării în plata cei cu credite în franci elvețieni se califică să aibă datoriile șterse. Și sigur împrumutul să nu fie peste 200.000 euro prin echivalent la franci elvețieni. Cei mai mulți care se îndreaptă spre notificări sunt cei care deja și-au pierdut casele la executare silită. Oamenii nu doar că au rămas fără imobile, dar au rămas și cu datorii colosale.
Practic pot ceda casele băncilor doar clienţii ale căror rate lunare au crescut cu peste 50 de procente sau cei care au luat creditul într-o monedă care a avut o majorare de peste 50 la sută a cursului de schimb.
Adrian Benţa, economist: Dacă o persoană câștigă mai mult înainte de criză și avea un împrumut garantat prin ipotecă și poate apela la darea în plată, iar în această perioada de criză nu mai poate achita ratele și se gândește că mai bine renunță la locuința decât să nu aibă din ce să trăiască, e posibil să mai vedem astfel de situații.
În septembrie 2019, în România erau aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni, potrivit datelor BNR.