Programul Prima Casă va deveni Noua Casă. Guvernul vrea dublarea plafonului
"Prima Casă" devine "Noua Casă". Guvernul vrea să dubleze suma care se poate împrumuta şi să crească şi valoarea garanţiei. Aşadar, prin "Noua casă" ne vom putea lua şi locuinţe mai spaţioase, pentru că valoarea maximă a creditului va fi de 140 de mii de euro. Să nu uităm însă că vorbim doar de un proiect adoptat în primă lectură, iar forma finală mai poate suferi modificări.
De Andra Mitu la 11.07.2020, 23:51- Plafonul va fi la 140 de mii de Euro la Noua Casă.
- Avansul rămâne la 5%.
11 ani de zile şi aproape 300 de mii de credite acordate. Este bilanţul programului Prima Casă, care va deveni "Noua casă" şi va avea cu totul alte condiţii.
În vechiul program, plafonul maxim era de 66.500 de euro. În noua variantă suma a crescut la 140 de mii de euro. Practic vorbim despre o dublare a plafonului.
Ionel Dancă, seful cancelariei premierului: Este o modificare substantiala, radicală, care are in vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuintele de pana la 120 de metri patrati.
Din noua variantă, adoptată deja într-o primă lectură, sunt scoase şi restricţiile legate de venit. O gură de oxigen, spun dezvoltatorii, care se asteaptă ca numărul solicitărilor să crească.
Ovidiu Grinici, director de vanzari: Creşterea plafonului pentru cumparatorii nostri va ajuta intr-adevar in cresterea numarul de vanzari pentru toti dezvoltatorii imobiliari. Între intre 2015 si 2018 am avut undeva la 30 la suta din vanzari prin prima casa, insa o data cu cresterea pretului produsul nostru n-a fost atat de aproape de plafonul de 66.500 si au scazut aceste cereri.
Cu sufletul la gură aşteaptă şi românii programul, mai ales după blocarea programului iniţial. Mihaela, spre exemplu, ştie deja unde vrea să locuiască, dar încă aşteaptă pentru a şi cumpăra.
Avansul rămâne neschimbat şi în noua formulă: 5%. Programul "Noua casă" are şi câteva puncte slabe, spun brokerii de credite.
Anca Bidian, broker de credite: Programul acesta are si dezavantaje, care trebuie luate în calcul. Şi pe care nu le regăsim la un credit standard. În primul costurile! Suma maximă pe care proprietarul o are de plătit prin programul prima casă sau noua casa este mai mare la finalul perioadei, decat la un credit bancar. Avem restricţii de înstrăinare.
Rămâne însă de văzut cum va arăta forma finală a programului "Noua casă". Executivul a anunţat că va fi adoptată în următoare şedinţă de Guvern.