Româncele au succes în afaceri și în agricultură
Sunt harnice, punctuale, ambiţioase şi perseverente. Au tot ce e nevoie pentru a fi un bun antreprenor. În plus, nu fug nici măcar de munca grea, la câmp.
De Redactia Observator la 24.06.2019, 04:41Sunt harnice, punctuale, ambiţioase şi perseverente. Au tot ce e nevoie pentru a fi un bun antreprenor. În plus, nu fug nici măcar de munca grea, la câmp. O treime dintre afacerile agricole sunt conduse de femei, arată chiar statisticile europene.
La 38 de ani Simona ar fi putut fi avocat, dar a ales să trăiască la ţară. În prezent împarte munca de agricultor cu cea de agent de asigurări şi este şi mămică de două luni. Din fonduri UE şi-a construit două solarii.
Simona a primit moştenire de la bunici un teren agricol şi a decis să producă legume şi fructe sănătoase! Zmeură, căpşuni, castraveţi sau fasole, pot fi găsite toate în curtea femeii.
SIMONA PAŞCA, agricultor: Mi-am dorit intotdeauna sa fac agricultura, natural, cat mai natural pentru ca nu folosim pesticide, fungicide si alte minuni!
În România, 34% din ferme sunt conduse de femei, arată un studiu făcut de Comisia Europeană. Iar într-un top al femeilor fermier, primele două locuri sunt ocupate de Lituania şi Letonia. La coada clasamentului se află Finlanda, Malta, Germania, Danemarca și Țările de Jos. Aici femeile fermier-şef sunt în proporţii de 10%.
Adriana are de şase ani o afacere cu lavandă. A fost consilier bancar, dar acum duce mai departe o tradiţie de familie.
ADRIANA, agricultor: Lavanda presupune foarte multa munca, ca orice afacere cere multa implicare. Aici avem 60 de arii de lavandă. Productia a fost undeva la 300, dupa a urcat la 500 de kg si apoi am inceput cu tonele.
RĂZVAN COLOJA, sociolog: Femeile tind să puna mai mare pret pe educatie decat barbatii, asta am observat eu!
NICOLAE HODIȘAN, director Direcția Județeană pentru Agricultură Bihor: Consider ca aportul lor este unul indispensabil in agricultura.
5% dintre femeile care lucrează în agricultură în România au până în 35 de ani.