Românii se grăbesc să îşi cumpere o casă. De anul viitor, le va fi mai greu din cauza limitelor impuse de Banca Naţională
Românii cu venituri mici se grăbesc să îşi cumpere o casă. De la anul, nu se vor mai încadra la un credit mare, din cauza limitelor impuse de Banca Naţională. De cealaltă parte, dezvoltatorii simt pericolul şi nu mai măresc preţurile ca până acum.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 17:28Românii cu venituri mici se grăbesc să îşi cumpere o casă. De la anul, nu se vor mai încadra la un credit mare, din cauza limitelor impuse de Banca Naţională. De cealaltă parte, dezvoltatorii simt pericolul şi nu mai măresc preţurile ca până acum. Deja se gândesc să construiască şi apartamente mai mici, care să se adapteze cererii de anul viitor.
Românii care vor o locuinţă, dar nu au venituri mari, se grăbesc să caute oferte acum, pe final de an. Din 2019, Banca Naţională a decis să impună un grad de îndatorare de maximum 40% din venitul net. Asta înseamnă că mulţi fie vor rămâne în chirie, fie se vor muta într-o locuinţă mai mică şi mai ieftină. Aceşti tineri, de exemplu, sunt în căutarea unui apartament de două camere, care să nu îi coste mai mult de 50 de mii de euro.
Tânăr: Am auzit şi eu că de la anul or să se limiteze, fiind gradul de îndatorare mult mai mic şi, gândim noi, că preţurile or să mai scadă. Dar nu ştim ce se va întâmpla, aşa că acum, dacă putem să ne încadrăm la un anumit preţ al apartamentului, să încercăm acum.
Iancu Guda, analist financiar: Un bun segment al populaţiei nu va mai beneficia de un credit la aceeaşi valoare precum înainte. Deci, implicit, cred că, pe termen scurt taie există oameni care se vor grăbi să cumpere un imobil pentru că de la 1 ianuarie nu se vor mai încadra.
Incertitudinea oamenilor se vede şi în preţuri care, deşi sunt încă mari, nu vor mai creşte în următoarea perioadă, spun analiştii.
Iancu Guda, analist financiar: Preţurile astăzi, în marile oraşe şi în România, în general, sunt supraevaluate cu cel puţin 25-30%.
Oraşele Braşov şi Cluj-Napoca au fost campioanele ultimelor 12 luni în ceea ce priveşte scumpirile. Datele arată şi că în Bucureşti preţurile au crescut în cel mai slab ritm din toată ţara. Dar tot ating aproape 1.300 de euro pe metrul pătrat în zonele bune. Potrivit unor voci din piaţă, locuinţele s-ar putea ieftini şi cu 15-30 la sută în 2019. Iar dezvoltatorii se pregătesc pentru un nou trend.
Bogdan Ivan, asociaţia dezvoltatorilor imobiliari din România: Dacă anul acesta şi anii trecuţi exista o tendinţă a cumpărăturilor spre apartamentele cu trei camere, există posibilitatea ca, pe viitor ca cerinţa să se îndrepte, iarăşi, către apartamentele de două camere sau către garsoniere.
Cătălin Ioniţă, reprezentantul unei bănci: Îi sfătuim pe oameni să îşi mai ia puţin din timp, astfel încât să pună bani deoparte. Poate un an de zile, poate doi- înainte de a accesa creditul. Să poată să îşi dea seama cum se acomodează această rată în bugetul personal.
Mulţi au început deja să facă acest exerciţiu. Cele mai recente date arată că, în septembrie, doar în Capitală, numărul tranzacţiilor a scăzut cu aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.