România, codașă la producția de lapte în UE. Care sunt cauzele
Lactatele româneşti sunt o raritate în magazine. Există o explicaţie pentru asta. Avem printre cele mai scăzute producţii de lapte din Uniunea Europeană.
De Greta Neagu la 09.02.2020, 00:05Lactatele româneşti sunt o raritate în magazine. Există o explicaţie pentru asta. Avem printre cele mai scăzute producţii de lapte din Uniunea Europeană. În România, sunt puţine fabrici de procesare si vând laptele mai scump decât ţările vecine. Aşa că marile lanţuri de magazine se aprovizionează din import.
Într-o fermă aflată la aproape 30 de kilometri de Capitală, 400 de vaci produc lapte pentru procesare: 30 de litri pe zi fiecare. Însă România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producţia anuală de lapte. La nivel naţional, producţia anuală este de puţin peste trei mii de litri pentru fiecare vacă. În Danemarca, cifrele sunt de trei ori mai mari.
DORIN COJOCARU, Președintele APRIL: Noi nu suntem la fel de eficienţi ca cei din Occident, pentru că ei au capacităţi foarte mari, deci au fabrici de 2-3 mii de tone procesare pe zi. La noi când vorbeşti de 40 de tone procesare pe zi deja e fabrică medie. Dacă a ajuns la 150 de tone procesare pe zi-mamă, e mare.
Din cele un milion 200 de vaci - cât are România în prezent, doar trei sute de mii ajung să producă lapte pentru fabricile de procesare.
Aşa că marii comercianţi se orientează către alte ţări.
CLAUDIU DAVITOIU, producător de lapte: Procesatorul, până la urmă e interesat să cumpere de unde e mai ieftin. Nu-l interesează că sunt eu fermă din România sau din afară. De unde e mai ieftin, de acolo ia.
Aşa am ajuns ca, la raft, peste jumătate dintre lactate să fie importate.
DORIN COJOCARU, Președintele APRIL: Dacă vorbim de producţia internă de produse lactate pentru raft, cam un milion de tone pe an - media pe ultimii 5 ani-lapte românesc procesat în România şi produse finite puse la raft.
La capitolul brânzeturi, 2 datele arată că Germania este cel mai mare producător din Uniunea Europeană, cu o cantitate de 2,2 milioane de tone pe an. România are o producţie de doar 96 de mii de tone pe an.
Dacă până acum legea le permitea producătorilor să spună că produsul este românesc pentru că majoritatea materiei prime provine din România, de la 1 aprilie regulile se schimbă. Dacă 1 la sută din materia primă, de exemplu, provine din altă ţară, pe etichetă nu va mai scrie că acel aliment este produs în România, ci că este produs în Uniunea Europeană.
România importă cele mai mari cantităţi de lapte pentru procesare din Ungaria, Germania şi Polonia.