Antena LIVE

Curs valutar

România dă o nouă lovitură Austriei. FT: OMV a făcut "lobby discret" în guvernul austriac pentru a ne primi în Schengen

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră din cauza refuzului Vienei de a ne permite aderarea la Schengen, relatează Financial Times. Publicaţia scrie pe larg despre disputa diplomatică dintre Bucureşti şi Viena, despre zăcământul de gaze Neptun Deep controlat 50% de statul român şi 50% de OMV Petrom şi despre legea offshore, criticată de austrieci. 

De la 30.04.2024, 11:33
WhatsApp
România dă o nouă lovitură Austriei. FT: OMV a făcut "lobby discret" în guvernul austriac pentru a ne primi în Schengen OMV Petrom

Proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, este prins la mijloc în disputa diplomatică declanşată de opoziția Austriei la aderarea României în spațiul Schengen. Compania austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaze Neptun Deep din largul Mării Negre, care ar putea livra 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an începând cu 2027. 

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră din cauza Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luna trecută că guvernul nu va modifica legea care reglementează vânzările de gaze offshore, contestată de OMV, dacă Austria continuă să se opună aderării României la Schengen.

"Vom merge mai departe pe baza formei actuale a legii offshore, la fel cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își va schimba poziția", a spus Ciolacu pe 18 septembrie după o întâlnire cu delegația OMV.

Pe acelaşi subiect

În luna iunie, OMV a dus cazul în faţa unei instanțe internaționale de arbitraj, după ce guvernul de la București a schimbat legea care reglementează vânzările de gaze offshore pentru a garanta în "situații de urgență" dreptul de veto al guvernului asupra contractelor private, explică FT.  

Statul român controlează 50 la sută din Neptun Deep, cealaltă jumătate fiind deținută de OMV Petrom, aminteşte sursa citată. Ciolacu a amenințat că va da în judecată Austria și va cere daune de până la 2% din producția brută a României, rezultate din blocarea ţării în afara spațiului Schengen timp de mai bine de 10 ani. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că disputa nu trebuie redusă la un o răzbunare de tip "dinte pentru dinte" în sensul "ne lăsaţi în Schengen şi noi vă dăm gaz din Marea Neagră".

El a spus că legea gazelor a permis guvernului să "intervină" în relațiile comerciale cu clienții privați în "anumite situații de urgență", despre care OMV susține că nu sunt complet clare. Burduja a mai explicat că românii "au fost extrem de dezamăgiți" că nu au aderat la Schengen. Veto-ul Vienei "pare o decizie politică" care "nu a avut nimic de-a face cu pregătirea țării noastre".

OMV a făcut lobby la Viena pentru a permite aderarea României la Schengen

OMV a refuzat să comenteze "deciziile politice", adăugând că speră că România va fi primită în curând în zona Schengen. Compania a făcut discret lobby în cadrul guvernului austriac pentru a permite aderarea României și Bulgariei la Schengen. OMV are aproximativ 8.000 de angajați în România. Grupul este cel mai mare investitor privat din România, este aţionar majoritar în cadrul OMV Petrom şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat (7% în 2022).

Un director executiv al OMV a declarat că nu sunt tulburaţi de amenințările recente de la București. Ei consideră că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră este sigur, având în vedere importanța sa critică pentru securitatea energetică a României și a UE.

Austria va avea alegeri în 2024. Partidul naționalist, de extremă dreapta, "Libertate" este de un an în fruntea sondajelor şi pune presiuni asupra guvernului de centru-dreapta al lui Karl Nehammer pentru a înăspri și mai mult poziția față de migrație. Nehammer a spus în repetate rânduri că România este incapabilă să-și securizeze granițele pentru a bloca intrarea migranților ilegali.

Și România se confruntă cu alegeri anul viitor și nici ea nu poate da înapoi cu ușurință, remarcă Finanial Times. "Dacă te pui în locul nostru vei vedea că nu este bine și nu este plăcut să stai la coadă în aeroporturi şi la punctele de trecere de la frontieră", a spus Burduja. "Impune un cost economic țării, fără îndoială."

Explorarea Neptun Deep ar putea fi amânată mai mulţi ani

Cearta legată de legea privind gazele nu este singurul motiv pentru care explorarea Neptun Deep ar putea fi amânată timp de mai mulţi ani. Pe măsură ce războiul s-a intensificat în Marea Neagră, după atacurile ucrainene asupra Crimeei și după ce Rusia a început să lovească Odesa și porturile de la Dunăre, faza de construcție care trebuie să înceapă anul viitor s-ar putea lovi de provocări de securitate. Data țintă pentru exploatarea zăcământului este 2027.

Totuși, Burduja a spus că România este pregătită să ajute la apărarea proiectului Neptun Deep și s-a simțit justificată de decizia finală de investiție anunţată de OMV Petrom în iunie. "Acel gaz va întări cu siguranță securitatea regională", a spus el. "Nu este doar pentru România, este pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Austria."

"Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența de gaze e Europei față de Rusia", a spus Burduja. "Îmi închipui că Rusia va analiza cu atenție cum evoluează această investiție și, dacă o poate întârzia sau opri, ar putea încerca asta...România își va proteja teritoriul."

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

schengen romania austria omv petrom petrom
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025