Antena LIVE

România dă o nouă lovitură Austriei. FT: OMV a făcut "lobby discret" în guvernul austriac pentru a ne primi în Schengen

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră din cauza refuzului Vienei de a ne permite aderarea la Schengen, relatează Financial Times. Publicaţia scrie pe larg despre disputa diplomatică dintre Bucureşti şi Viena, despre zăcământul de gaze Neptun Deep controlat 50% de statul român şi 50% de OMV Petrom şi despre legea offshore, criticată de austrieci. 

De la 30.04.2024, 11:33
România dă o nouă lovitură Austriei. FT: OMV a făcut "lobby discret" în guvernul austriac pentru a ne primi în Schengen OMV Petrom

Proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, este prins la mijloc în disputa diplomatică declanşată de opoziția Austriei la aderarea României în spațiul Schengen. Compania austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaze Neptun Deep din largul Mării Negre, care ar putea livra 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an începând cu 2027. 

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră din cauza Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luna trecută că guvernul nu va modifica legea care reglementează vânzările de gaze offshore, contestată de OMV, dacă Austria continuă să se opună aderării României la Schengen.

"Vom merge mai departe pe baza formei actuale a legii offshore, la fel cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își va schimba poziția", a spus Ciolacu pe 18 septembrie după o întâlnire cu delegația OMV.

Pe acelaşi subiect

În luna iunie, OMV a dus cazul în faţa unei instanțe internaționale de arbitraj, după ce guvernul de la București a schimbat legea care reglementează vânzările de gaze offshore pentru a garanta în "situații de urgență" dreptul de veto al guvernului asupra contractelor private, explică FT.  

Statul român controlează 50 la sută din Neptun Deep, cealaltă jumătate fiind deținută de OMV Petrom, aminteşte sursa citată. Ciolacu a amenințat că va da în judecată Austria și va cere daune de până la 2% din producția brută a României, rezultate din blocarea ţării în afara spațiului Schengen timp de mai bine de 10 ani. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că disputa nu trebuie redusă la un o răzbunare de tip "dinte pentru dinte" în sensul "ne lăsaţi în Schengen şi noi vă dăm gaz din Marea Neagră".

El a spus că legea gazelor a permis guvernului să "intervină" în relațiile comerciale cu clienții privați în "anumite situații de urgență", despre care OMV susține că nu sunt complet clare. Burduja a mai explicat că românii "au fost extrem de dezamăgiți" că nu au aderat la Schengen. Veto-ul Vienei "pare o decizie politică" care "nu a avut nimic de-a face cu pregătirea țării noastre".

OMV a făcut lobby la Viena pentru a permite aderarea României la Schengen

OMV a refuzat să comenteze "deciziile politice", adăugând că speră că România va fi primită în curând în zona Schengen. Compania a făcut discret lobby în cadrul guvernului austriac pentru a permite aderarea României și Bulgariei la Schengen. OMV are aproximativ 8.000 de angajați în România. Grupul este cel mai mare investitor privat din România, este aţionar majoritar în cadrul OMV Petrom şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat (7% în 2022).

Un director executiv al OMV a declarat că nu sunt tulburaţi de amenințările recente de la București. Ei consideră că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră este sigur, având în vedere importanța sa critică pentru securitatea energetică a României și a UE.

Austria va avea alegeri în 2024. Partidul naționalist, de extremă dreapta, "Libertate" este de un an în fruntea sondajelor şi pune presiuni asupra guvernului de centru-dreapta al lui Karl Nehammer pentru a înăspri și mai mult poziția față de migrație. Nehammer a spus în repetate rânduri că România este incapabilă să-și securizeze granițele pentru a bloca intrarea migranților ilegali.

Și România se confruntă cu alegeri anul viitor și nici ea nu poate da înapoi cu ușurință, remarcă Finanial Times. "Dacă te pui în locul nostru vei vedea că nu este bine și nu este plăcut să stai la coadă în aeroporturi şi la punctele de trecere de la frontieră", a spus Burduja. "Impune un cost economic țării, fără îndoială."

Explorarea Neptun Deep ar putea fi amânată mai mulţi ani

Cearta legată de legea privind gazele nu este singurul motiv pentru care explorarea Neptun Deep ar putea fi amânată timp de mai mulţi ani. Pe măsură ce războiul s-a intensificat în Marea Neagră, după atacurile ucrainene asupra Crimeei și după ce Rusia a început să lovească Odesa și porturile de la Dunăre, faza de construcție care trebuie să înceapă anul viitor s-ar putea lovi de provocări de securitate. Data țintă pentru exploatarea zăcământului este 2027.

Totuși, Burduja a spus că România este pregătită să ajute la apărarea proiectului Neptun Deep și s-a simțit justificată de decizia finală de investiție anunţată de OMV Petrom în iunie. "Acel gaz va întări cu siguranță securitatea regională", a spus el. "Nu este doar pentru România, este pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Austria."

"Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența de gaze e Europei față de Rusia", a spus Burduja. "Îmi închipui că Rusia va analiza cu atenție cum evoluează această investiție și, dacă o poate întârzia sau opri, ar putea încerca asta...România își va proteja teritoriul."

Ți-a plăcut acest articol?

schengen romania austria omv petrom petrom
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu....
CaTine
Publicat 11.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete
Useit
Publicat 11.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase...
ZU
Publicat 11.05.2024
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Hello taste
Publicat 11.05.2024
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Deparinti
Publicat 11.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Medicool
Publicat 11.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024