Antena LIVE

Curs valutar

România, influențată de piețele lumii. Ce se va întâmpla în 2016 și cine va umili China

Fiecare an vine la pachet cu o serie de evenimente economice de anvergură mondială care îi iau prin surprindere până și pe cei mai cunoscuți analiști. În plus, economiile celor mai multe țări asiatice, europene și americane sunt puternic influențate de evenimentele economice care zguduie calculele analiștilor din America și Europa până în Extremul Orient.

De la 07.01.2016, 10:06
WhatsApp

Fiecare an vine la pachet cu o serie de evenimente economice de anvergură mondială care îi iau prin surprindere până și pe cei mai cunoscuți analiști. În plus, economiile celor mai multe țări asiatice, europene și americane sunt puternic influențate de evenimentele economice care zguduie calculele analiștilor din America și Europa până în Extremul Orient.

Există, însă, și câteva predicții care par să traseze drumul pe care-l va parcurge economia mondială în 2016. În plus, în România va fi doborât un nou record.

SUA vor rămâne motorul economiei mondiale

Dacă am vorbi cu un om obișnuit din SUA, acesta ar fi surprins să afle că economia americană este cea mai performantă dintre marile puteri economice ale lumii. Însă aceasta este realitatea, mai ales atunci când constatăm că celelalte mari puteri economice ale planetei au un ritm de creștere mai mic decât cel al SUA, iar creșterea economică a Chinei s-a prăbușit într-un nor de praf.

Guvernul chinez a declarat că PIB-ul a scăzut la 6,9% în 2015 și va fi de 6,8% în 2016, după ce a înregistrat o creștere medie de 10% în ultimii zece ani. Cifrele sunt mult mai optimiste decât cele preconizate în cazul SUA (2,5%-3%), însă mulți economiști de renume mondial pun la îndoială acuratețea datelor furnizate de oficialii chinezi și estimează creșterea economică a Chinei la 3%-4% în următorii ani.

Cu toate acestea, SUA înregistrează cel mai mare deficit comercial din lume, ceea ce înseamnă că celelalte mari economii din lume, precum Germania, China și Japonia, sunt dependente de cererea americană de produse pentru a menține un ritm decent de dezvoltare economică. Consumerismul american va continua să reprezinte, astfel, motorul economiei mondiale.

China va merge cu viteza a doua

Timp de ani de zile, lumea a fost spectatoarea creșterii economice accelerate a Chinei, care avea un ritm de trei ori mai mare decât cel al SUA și se baza pe investițiile directe guvernamentale și prin exporturile masive către țările dezvoltate. În plus, China a depășit criza financiară care a debutat în 2008 fără prea mari pierderi, însă acest fapt s-a datorat, din nou, stimulărilor masive guvernamentale care au permis continuarea creșterii economice dictate de investițiile de stat.

Cu toate acestea, investițiile s-au realizat cu ajutorul creșterii datoriilor guvernamentale și corporative și nu cu ajutorul profiturilor înregistrate. China trebuie să depună eforturi considerabile pentru a transfera banii deținuți de oficialii guvernamentali și de managerii întreprinderilor de stat către oamenii de rând, al căror consum reprezintă motorul unei economii sănătoase.

Europa se va menține în criză

În ciuda aparențelor, Europa se confruntă, în continuare, cu o criză economică ce a debutat în 2008. Rata șomajului pentru zona euro rămâne la cifra de 10,7%, iar Spania, cea de-a 5-a economie a UE, înregistrează o rată a șomajului de 21%. Deși Europa înregistrează o ușoară creștere economică, iar șomajul se află într-o ușoară scădere, lipsa unui echilibru economic rămâne un factor generator de criză.

În Uniunea Europeană se află țări precum Germania și Grecia, cu niveluri diferite de productivitate, fapt ce a oferit Germaniei un mare avantaj pe piața exporturilor și a menținut rata șomajului la un nivel alarmant de ridicat în țările mai puțin productive.

În plus, în fiecare țară, inclusiv România, companiile sunt din ce în ce mai preocupate de o mai bună poziționare pe piață și de reducerea costurilor generale. Spre exemplu, companiile detinatoare ale unui parc auto apeleaza, din ce in ce mai frecvent, la leasingul operational. Acesta vine la pachet cu mai multe beneficii decat leasing-ul financiar. După cum aflăm de pe leasingoperational.com, parcul auto este externalizat total sau parțial, printr-un contract de închiriere sau de management de flote, pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 57 de luni. Clientul are o singură responsabilitate: cea de a achita o rată lunară fixă, care se dovedește a fi mult mai profitabilă decât în situația în care compania și-ar cumpăra propriile autovehicule sau ar prefera leasingul financiar.

În România va fi doborât un record

Experții revistei „The Economist” estimează că România va înregistra în 2016 o creștere a PIB de 3,9%, cel mai ridicat ritm de creștere din Europa. În plus, potrivit unui raport al revistei „The World”, România va fi urmată de Irlanda (3,5%) și Letonia (3,1%). Spre deosebirede cele trei state, Germania va avea o creștere economică de 1,8%, iar Franța va înregistra o creștere de 1,3%.

Totodată, dezvoltatorii imobiliari din România vor livra, în 2016, o suprafață record de proiecte comerciale. Peste 700.000 de metri pătrați de clădiri de birouri și spații comerciale vor fi finalizați și livrați în acest an, iar investiția totală se ridică la o sumă de peste 800 de milioane de euro.

Investițiile în clădirile de birouri rămân cele mai populare printre dezvoltatorii imobiliari. Acest lucru demonstrează că investitorii au devenit, în ultimii ani, mult mai încrezători în potențialul pieței românești de a produce profituri în urma investițiilor.

Spre exemplu, companiile care au birouri închiriate în complexul de birouri West Gate din vestul Bucureștiului și-au extins în ultimii doi ani spațiile ocupate cu 15.000 mp și există în continuare intenții în acest sens, a declarat Liviu Tudor, proprietarul proiectului, menționand că va începe un alt proiect dacă are minimum 80% preînchirieri.

„Extinderea companiilor care au sediul în West Gate a fost principalul trend pe care l-am remarcat în ultimii ani. Spre exemplu, doar în ultimii doi ani, chiriași precum Ericsson, Dacia Renault, WNS, Societe Generale, Accenture și Carestream Health și-au extins suprafețele ocupate cu un total de aproximativ 15.000 de metri pătrați de birouri”, a explicat Liviu Tudor.

India va surclasa China

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Indiei să înregistreze o creștere cu 7,3% în 2016, mai mare chiar și decât cifrele nerealiste cu care se laudă guvernul chinez. 2016 va însemna un mare punct de cotitură prin faptul că India, o țară mai tânăra și mai puțin dezvoltată decât China, va înregistra cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii.

În plus, cifrele demografice sunt de partea Indiei. În următorii 10 ani, forța de muncă indiană o va depăși ca număr pe cea chineză, deși populația Chinei va rămâne cea mai numeroasă din lume.

Foto: Creative Commons

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

romania china economie
Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024