Românii pariază împotriva leului: economisesc în valută
Românii pariază împotriva monedei naţionale! Economisesc mai mult în valută decât în moneda naţională, arată datele Băncii Centrale. Asta în condiţiile în care îşi primesc salariul în lei. Principalul motiv: devalorizarea monedei naţionale. În plus, economisesc în valută din moment ce şi casele, de exemplu, tot în valută au preţurile. Şi practic elimină astfel riscul cursului de schimb. Un reportaj de Andra Mitu.
De Redactia Observator la 20.12.2019, 14:04Românii pariază împotriva monedei naţionale! Economisesc mai mult în valută decât în moneda naţională, arată datele Băncii Centrale. Asta în condiţiile în care îşi primesc salariul în lei. Principalul motiv: devalorizarea monedei naţionale. În plus, economisesc în valută din moment ce şi casele, de exemplu, tot în valută au preţurile. Şi practic elimină astfel riscul cursului de schimb. Un reportaj de Andra Mitu.
Românii au început să îşi piardă încrederea în moneda națională. Drept dovadă, ori de cate ori vor sa pună bani deoparte, preferă să îi schimbe. De regulă, în euro. Iar datele Băncii Centrale arată că, cel puţin in ultimul an, ritmul de creştere a depozitelor în valuta faţă de lei s-a dublat.
Asta înseamnă că depozitele în valută deschise de români din octombrie 2018 şi până acum sunt mai multe decât cele în moneda naţională. Vorbim practic despre o creştere de mai bine de 15 procente la economiile în valută şi de doar 8,5% la cele în lei. Asta în condiţiile în care românii îşi primesc salariile în lei. Devalorizarea din ultimul an a monedei naţionale i-a făcut pe aceştia să parieze pe euro, de pildă, spun economiştii.
Irina Chiţu, analist financiar - Au mai multa incredere in aceasta valuta, că nu se va devaloriza in timp, aşa cum se asteaptă s-o facă leul si le ofera mai multa siguranta. In acest context economic actual si in asteptarea unei recesiuni romanii pun deoparte bani mai degraba decat se imprumuta. Ceea ce este un lucru foarte bun.
Românii au încredere în moneda euro
Apoi, mulţi sunt şi cei care vor să îşi strângă avansul pentru cumpărarea unui apartament. Şi cum locuinţele se vând în euro, vor să elimine din start riscul cursului de schimb.
Irina Chiţu, analist financiar - Pe termen lung, e clar ca se indreapta spre euro. O data, poate ca este si psihologic. O data schimbat in euro nu mai intri de usor in ei pentru lucruri marunte, adica poti sa economisesti pe termen lung. Apoi, si pt ca ai mai multa incredere ca nu vei avea mai putini lei echivalent pentru acei euro. E mai stabil.
Deci mai sigur. Dar nu le aduce neapărat un câştig mai mare. La o scurtă analiză a ofertelor bancare, observăm că la depozitele în euro avem dobânzi foarte mici. Chiar şi de zero la sută. Asta în vreme ce la depozitele în lei, dobânzile depăşesc trei la sută. Un calcul Finzoom arată că, dacă am avea avea la bancă echivalentul în lei a 1000 de euro, am putea câştiga, după un an, maxim nouă euro, în cazul economiilor în valută, şi cel mult 172 de lei, în cazul economiilor în lei.
Irina Chiţu, analist financiar - Acum important este sa stim ca sunt garantate depozitele din orice banca din Romania, in maxim 1000 mii euro/deponent/banca. Apoi e important sa ne uitam la comisioanele bancare. Să comparam nu doar dupa dobanda pe care ne-o ofera banca ci dupa dobanda anuala efectiva. Adica dobanda, minus taxe minus comisioanele de cont curent
Irina Chiţu, analist financiar - In aceasta perioada romanii economisesc in depozite, chiar dacă nu le aduce un castig, pentru siguranta. In acest context economic actual si in asteptarea unei recesiuni romanii pun deoparte bani mai degraba decat se imprumuta. Ceea ce este un lucru foarte bun. Se vede din datele bnr ca raportul dintre depozite si credite este clar favorabil depozitelor. Au mai multa incredere in aceasta valuta, că nu se va devaloriza in timp, aşa cum se asteaptă s-o facă leu si le ofera mai multa siguranta.