Rubla s-a prăbuşit: un dolar a depăşit 100 de ruble, iar un euro a ajuns 110 ruble. Mesajul afişat de hackeri pe o clădire din Rusia: "Putin hu**o!"
Război în Ucraina. Rubla rusească este în cădere liberă de mai multe săptămâni. Azi la Bursa de la Moscova, dolarul a depășit 100 de ruble pentru prima dată după 23 martie 2022. Kremlinul a reacţionat spunând că slăbirea rublei Rusiei este cauzată de "o politică monetară laxă". În acest timp, un euro a ajuns să coste 110 ruble.
De Redactia Observator la 14.08.2023, 13:23În această dimineaţă în oraşul Surgu hackeri necunoscuţi au spart sistemul de afişaj electronic de pe o clădire turn şi au afişat mesajul: "Putin huilo!, 100 de ruble pentru 1 dolar". "Putin huilo" este o scandare a ucrainenilor care asociază numele președintelui rus cu organul genital masculin.
Rubla a depășit pragul psihologic de 100 de unităţi per dolar pentru prima dată din martie anul trecut, chiar și după ce Banca Centrală a Rusiei a încercat să frâneze prăbuşirea monedei oprind achizițiile de valută străină de pe piața internă pentru restul anului 2023.
Rubla, printre cele mai slabe trei monede din lume în acest an
Moneda rusă s-a depreciat cu aproximativ 25% față de dolar până acum, în acest an, şi a ajuns printre cele mai slabe trei monede, ca evoluţie, de pe piețele emergente, alături de lira turcească și peso-ul argentinian. Potrivit Bloomberg, valoarea rublei s-a înjumătățit față de vârful din iunie anul trecut, deoarece Vladimir Putin continuă războiul din Ucraina, iar sancțiunile, inclusiv plafonarea prețului la petrol, au redus veniturile din exporturi.
- Rubla rusească se prăbuşeşte din nou. Cum explică specialiștii această cădere: "Piața a intrat în panică"
- Rușii fug din țară speriați că vor fi trimiși pe front. Au cumpărat bilete către Erevan și Tbilisi și au...
- Rubla s-a depreciat, iar acţiunile companiilor ruseşti s-au prăbuşit. Efect imediat după anunţul lui Putin...
- Putin: China va plăti gazul rusesc în ruble și yuani în loc de dolari. Și Turcia va plăti în ruble
Banca Rusiei și-a oprit achiziția de valută pentru a reduce "volatilitatea"
Banca centrală a anunțat miercuri că va înceta să mai cumpere valută de pe piața internă în cadrul unui mecanism bugetar care a fost instituit pentru a izola economia de fluctuațiile prețurilor la mărfuri. Decizia are rolul de "reducere a volatilității piețelor financiare", au transmis oficialii ruşi.
"Pentru a stabiliza rubla, estimăm că rata dobânzii de politică monetară trebuie să crească spre 10%, iar cheltuielile bugetare trebuie menținute sub plafonul fiscal. Rubla poate beneficia de prețurile mai mari la țiței, dar politica monetară internă va rămâne o ancoră mai de încredere pentru monedă. Banca Rusiei va trebui să majoreze rata de politică monetară cu 50-100 de puncte de bază la întâlnirea din 15 septembrie pentru a stimula economia internă și a reduce importurile", a explicat economist rus Alexander Isakov.
Veniturile exportatorilor de petrol și gaze din Rusia au scăzut la 6,9 miliarde de dolari în iulie, de la 16,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale băncii centrale. O relaxare a restricțiilor privind transferul banilor în străinătate a dus la o ieşire accelerată de capital din ţară. Rușii au intrat într-o goană de a transfera fonduri în conturi străine.
Cum explică ruşii prăbuşirea rublei
Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a subliniat în mod repetat că principalul motiv de depreciere a rublei este deteriorarea condițiilor de comerț exterior, excluzând în acelaşi timp o intervenție pentru susținerea cursului de schimb valutar. "Nu vedem vreun risc la adresa stabilităţii financiare" în declinul rublei, a declarat vineri viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexei Zabotkin. Banca centrală continuă să adere la o politică laxă a cursului de schimb valutar care "permite economiei să se adapteze eficient la condițiile externe aflate în schimbare", a spus el.