S-au dat credite pe bandă rulantă în perioada pandemiei
Românii s-au împrumutat mai mult decât înainte, dar ca să-şi cumpere o casă. Speriaţi de izolare cei mai mulţi au dat apartamentele la bloc pentru locuinţe cu curte.
De Andra Mitu la 27.08.2020, 21:44- Banca Naţională a româniei a redus dobânda cheie la un minim istoric.
- Oferte sunt pentru toate gusturile şi buzunarele.
Pe şantierele de la periferia Bucureştiului se lucrează ca-n vremurile bune. Acest cartier, spre exemplu, s-a ridicat în doar trei ani. Apartamentele se vând încă din stadiul de construcţie.
Adrian Pandelescu, reprezentant dezvoltator imobiliar: Nu mai avem niciun apartament disponibil marea partea a lor s-au achizitionat prin credite. O parte mai mică prin surse proprii.
Garsoniere, apartamente cu două sau trei camere. Oferte sunt pentru toate gusturile şi buzunarele.
Adrian Pandelescu, reprezentant dezvoltator imobiliar: Prețurile variaza de la 43.500 pana la 72 mii euro pentru cea mai scumpa unitate locativă
Faptul că românii cumpără locuinţe chiar şi în vreme de criză se vede în cifre. În prima jumătate a anului, s-au credite pentru locuinţe de peste 4 miliarde de lei. Cu aproape 10 procente mai mult faţă de perioada similară din 2019.
Irina Chiţu, analist economic: Apoi s-au întors în țara multi romani, cu avansul pentru un credit ipotecar. Și atunci atât ei, cât şi cei care au reușit sa economisească în aceasta perioada s-au gândit că e timpul să investească într-o casă la tară, un apartament mai spatios unde să se retragă în astfel de perioade
Practic, pandemia i-a îndemnat pe mulţi să renunţe la apartamentele din bloc pentru case cu curte. După 16 mai, când am ieşit din starea de urgenţă, tranzacţiile pe piaţa imobiliară au avut o revenire destul de rapidă, spun experţii.
Daniel Tudor, consultant în imobiliare: Sunt și mulți care au venit imediat pt ca aveau în curs și mulți alții care se uita la investitii imobiliare și se asteapta la inflatie și atunci plasarea banului în active e mai sănătoasă pe termen lung decât sa ții cash.
La acest lucru s-a gândit şi Dan, un tânăr din Cluj Napoca.
Dan Dumitraș – proprietar apartament: Aveam niște bani cash și am zis sa investesc în ceva, nu cumva să se devalorizeze și am cumpărat un apartament. M-am gândit ca apartamentele își vor păstra mereu valoarea.
120 de mii de euro a plătit pentru o locuinţă cu trei camere plus garaj.
Dan Dumitraș – proprietar apartament: Mi-a plăcut zona. E mai linistită și în jur nu se mai pot construi dif blocuri care sa îmi ia view-ul. L-am luat pentru mine, pentru a locui în el și dacă o să fie cazul, să mai am un apartament, unul dintre ele îl voi da în chirie.
În această perioadă şi dobânzile sunt mai bune, mai ales că Banca Naţională a româniei a redus dobânda cheie la un minim istoric. Totuşi trebuie să fim prevăzători, spun experţii, mai ales că e vorba de un împrumut pe 30 de ani.