Scad ratele în lei, cel puţin până în toamnă. Oamenii se bucură de gura de aer: E un lucru bun pentru că salariile sunt în scădere
Cei cu rate în lei pot respira, cel puţin până în toamnă. Scad ratele, după ce indicatorul ce intră în calculul dobânzilor, a fost stabilit pentru următoarele trei luni la 1,25%, un minim istoric. Şi creditele dependente de Robor sunt ceva mai accesibile de când Banca Naţională a redus dobânda cheie.
De Andra Mitu la 05.07.2021, 19:57Banca Naţională a redus dobânda cheie la un minim istoric, aşa că a scăzut şi valoarea IRCC, adică indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor. IRCC, indicatorul în funcție de care se calculează creditele în lei contractate din mai 2019 încoace a scăzut la un nivel minim istoric de 1,25 la suta. În trimestrul precedent era 1,67%. Asta însemna ca cel puțin pana la toamnă cei care s-au împrumutat în lei vor plati rate mai mici.
Un calcul simplu ne arată că la un credit ipotecar de 250 mii lei, luat pe 30 de ani, rata este mai mică acum cu 62 lei faţă de luna trecută şi cu 175 de lei mai mică faţă de acum un an, când IRCC era stabilit la 2,41%.
Cei care au împrumuturi în lei respiră un pic acum
''E un lucru bun, pentru că salariile românilor din păcate sunt în scădere, deşi guvernanţii spun contrariul.''
''O fi ratele mai mici, dar salariile sunt la fel.''
''Îi încurajează pe ceilalți să își facă credite prin prima casă.''
Iar asta se vede şi în cifrele raportate de bănci.
Gabriel Pralea, director retea: Faţă de anul trecut creșterea creditelor ipotecare – final de martie 2021 versus final de martie 2020 - este de 36 puncte procentuale ca sold. Un credit ipotecar în medie pentru 2021 este de aprox 240 mii lei.
Şi creditele dependente de ROBOR sunt mai ieftine acum. Dacă la începutul anului ROBOR la trei luni depăşea 2%, acum stagnează la 1,50%, arată datele BNR. Însă cum inflaţia e în creştere, bucuria dobânzilor mici se cam apropie de sfârşit.
Irina Chitu, analist financiar: Probabil că anul viitor va crește această dobânda cheie. Imediat în ROBOR se va vedea creșterea de dobânda cheie, pentru că IRCC este decalat cu două trimestre.
O majorare cu un punct procentual creşte rata cu 200 - 300 de lei. Cei care vor să se împrumute trebuie să fie atenţi şi la marja băncii, care este fixă. Unele bănci deja au început să o mărească, pentru a păstra dobânzile de până acum.