Scădere dramatică a preţului Bitcoin, în doar câteva ore. Teama crizei Evergrande s-a extins şi în lumea criptomonedelor
Preţul Bitcoin a scăzut dramatic, după ce Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, este la un pas de faliment şi căderea sa ar putea da naştere unei crize economice.
De Redactia Observator la 20.09.2021, 17:21Bitcoin a pierdut aproape 10 procente în ultimele 24 de ore, după o cădere constantă până sub valoarea de 42.600 de dolari. Scăderea a fost şi mai mare în cazul altul criptomonede: Ethereum, Cardano şi alte monezi digitale au înregistrat căderi de peste 10 procente.
Per total, piaţa a scăzut cu 9,8% în ultimele 24 de ore, conform CoinMarketCap. Activitatea a fost în creştere, probabil din cauză că oamenii au răspuns la prăbuşire, fiind înregistrate cu 44% mai multe tranzacţii decât în ziua precedentă.
Odată cu debutul căderii, preşedintele El Salvador - care susţine criptomoneda în ţara lui şi chiar deţine astfel de bunuri, a scris pe Twitter că scăderea ar putea fi o veste bună. Am mai cumpărat 150 de monede. El Salvador deţine acum 700 de monede", a spus Nayib Bukele.
Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, la un pas de prăbușire
Vestea nu este privită însă cu ochi buni pe pieţele de capital. Scandalul Evergrande amenință să provoace unde de șoc pe piețele mondiale. Acțiunile imobiliare din China și Hong Kong se prăbușesc pe măsură ce se apropie termenul de plată a datoriilor, relatează Financial Times. Luni, bursa din Hong Kong a scăzut, iar declinul s-a răspândit în bursele europene. Criză de lichidități de la Evergrande dă semne că riscă să se răspândească dincolo de sectorul imobiliar.
Acțiunile Evergrande au scăzut luni la bursa din Hong Kong cu până la 18,9%. Scăderea arată îngrijorările cu privire la starea de sănătate mai largă a sectorului imobiliar din China și a declanșat un val de vânzări. Indicele Hang Seng Property, care urmărește dezvoltatori imobiliari listați, este în scădere cu aproape 7%, cel mai scăzut nivel din 2016.
O eventuală prăbușire a companiei este catalogată drept „momentul Lehman Brothers din China”, fiind comparată cu prăbușirea băncii americane care a declanșat criza economică din 2008.
Evergrande a devenit una dintre cele mai mari companii din China, împrumutând peste 300 de miliarde de dolari, scrie BBC. Anul trecut, Beijingul a introdus noi reguli pentru a controla datoriile marilor dezvoltatori imobiliari. Noile măsuri au determinat compania să ofere reduceri majore pentru a se asigura că există bani pentru a menține afacerea pe linia de plutire. Acum, se luptă să plătească dobânzile la datoriile sale. Această incertitudine a făcut ca prețul acțiunilor Evergrande să se prăbușească cu aproximativ 85% în acest an. Obligațiunile sale au fost, de asemenea, retrogradate de agențiile globale de rating.