Antena Meniu Search
x

Vine o nouă criză financiară? Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, la un pas de prăbușire: ”Dați-ne banii înapoi!”

Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, este la un pas de faliment iar o eventuală prăbușire a sa este catalogată drept „momentul Lehman Brothers din China”, fiind comparată cu prăbușirea băncii americane care a declanșat criza economică din 2008.

de Redactia Observator

la 20.09.2021, 15:02

Vine o nouă criză financiară? Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, la un pas de prăbușire: ”Dați-ne banii înapoi!”
Blocuri construite de Evergrande în China - Profimedia

În ultimele zile protestele s-au intensificat la sediile grupului Evergrande din întreaga Chină, fiind afectați peste 70.000 de investitori, iar Beijingul este presionat să acționeze de teama că prăbușirea gigantului ar provoca reacții în lanț, potrivit Bloomberg. AFP a filmat săptămâna trecută zeci de persoane care scandau în fața sediului din Shenzhen: „Dați-ne banii înapoi!”

Scandalul Evergrande amenință să provoace unde de șoc pe piețele mondiale. Acțiunile imobiliare din China și Hong Kong se prăbușesc pe măsură ce se apropie termenul de plată a datoriilor, relatează Financial Times. Luni, bursa din Hong Kong a scăzut, iar declinul s-a răspândit în bursele europene. Criză de lichidități de la Evergrande dă semne că riscă să se răspândească dincolo de sectorul imobiliar.

Acțiunile grupurilor din China și Hong Kong au coborât la cele mai scăzute niveluri din ultimiii 5 ani. Piața este îngrijorată în legătură cu soarta companiei Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume. Grupul are datorii de peste 300 de miliarde de dolari față de creditori, furnizori și investitori, iar un termen crucial de plată a dobânzilor pentru obligațiunile sale se apropie joi. Evergrande trebuie să plătească o dobândă de 83,5 milioane de dolari pe 23 septembrie și o dobândă de 47,5 milioane de dolari pe 29 septembrie, potrivit Reuters. 

Acțiunile Evergrande au scăzut luni la bursa din Hong Kong cu până la 18,9%. Scăderea arată îngrijorările cu privire la starea de sănătate mai largă a sectorului imobiliar din China și a declanșat un val de vânzări. Indicele Hang Seng Property, care urmărește dezvoltatori imobiliari listați, este în scădere cu aproape 7%, cel mai scăzut nivel din 2016.

Pe acelaşi subiect

De ce are Evergrande probleme?

Evergrande a devenit una dintre cele mai mari companii din China, împrumutând peste 300 de miliarde de dolari, scrie BBC. Anul trecut, Beijingul a introdus noi reguli pentru a controla datoriile  marilor dezvoltatori imobiliari. Noile măsuri au determinat compania să ofere reduceri majore pentru a se asigura că există bani pentru a menține afacerea pe linia de plutire. Acum, se luptă să plătească dobânzile la datoriile sale. Această incertitudine a făcut ca prețul acțiunilor Evergrande să se prăbușească cu aproximativ 85% în acest an. Obligațiunile sale au fost, de asemenea, retrogradate de agențiile globale de rating.

De ce e important dacă Evergrande se prăbușește?

Există mai multe motive pentru care problemele lui Evergrande sunt foarte serioase. În primul rând, mulți oameni au cumpărat apartamente și case de la Evergrande înainte de începerea lucrărilor de construcție. Au plătit avansuri și ar putea pierde acești bani dacă compania intră în faliment.

În al doilea rând sunt companiile partenere cu Evergrande. Firmele, inclusiv firmele de construcții și proiectare, furnizori de materiale, sunt expuse riscului de a suferi pierderi majore, ceea ce le-ar putea băga și pe ele în faliment. În al treilea rând este potențialul impact asupra sistemului financiar al Chinei. "Eșecul financiar ar fi de amploare. Evergrande datorează bani către aproximativ 171 de bănci interne și alte 121 de instituții financiare", a declarat Mattie Bekink pentru Economist Intelligence Unit (EIU).

Dacă Evergrande declară faliment, băncile și alți creditori pot fi obligați să împrumute mai puțin. Acest lucru ar putea duce la o criză a creditelor, adică situația în care companiile se luptă să împrumute bani la prețuri accesibile. O criză a creditelor ar fi o veste foarte proastă pentru a doua cea mai mare economie din lume, deoarece companiile care nu se pot împrumuta nu mai pot crește și, în unele cazuri, nu sunt în măsură să își continue activitatea. Acest lucru ar putea, de asemenea, speria investitorii străini, care nu ar mai vedea China ca un loc atractiv pentru a-și investi banii.

Este Evergrande „prea mare pentru a se prăbuși”?

Impactul prăbușirii lui Evergrande și riscul de contagiune pe piețe i-au făcut pe unii analiști să sugereze că Beijingul ar putea interveni pentru a salva gigantul „În loc să riște să afecteze lanțurile de aprovizionare și să-i înfurie pe proprietarii de case, credem că guvernul va găsi probabil o modalitate de a se asigura că activitatea Evergrande supraviețuiește”, crede Mattie Bekink.

Alții, nu sunt siguri. Editorul-șef al Global Times, Hu Xijin, a declarat joi pe contul său de socializare WeChat că Evergrande ar trebui să se adreseze pieței pentru salvare, nu guvernului, pe baza mitului că este „prea mare pentru a se prăbuși”.  El a spus că este puțin probabil ca falimentul lui Evergrande să declanșeze o furtună financiară sistemică, cum a făcut-o prăbușirea Lehman Brothers, deoarece este o afacere imobiliară, nu o bancă, iar ratele de avans în cazul proprietăților în China sunt foarte mari.

Acest lucru pare susținut de obiectivul Beijingului de a reduce datoriile corporațiilor, ceea ce înseamnă că o eventuală salvare ar putea fi văzută drept un exemplu rău. Global Times este un tabloid naționalist publicat de Ziarul Popular al Partidului Comunist. Opiniile sale nu reflectă neapărat gândirea oficială a factorilor de decizie politică. 

Ce produce Evergrande?

Omul de afaceri Hui Ka Yan a fondat Evergrande, cunoscut anterior sub numele de Grupul Hengda, în 1996 în Guangzhou, sudul Chinei. Evergrande Real Estate deține în prezent peste 1.300 de proiecte imobiliare în peste 280 de orașe din China. Însă Grupul Evergrande include mult mai mult decât simpla dezvoltare imobiliară. Se ocupă de gestionarea de patrimoniu, producerea de mașini electrice și fabricarea de alimente și băuturi. Deține chiar una dintre cele mai mari echipe de fotbal din țară - FC Guangzhou. Hui Ka Yan are o avere personală de aproximativ 10,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Piața imobiliară a Chinei, o bombă cu ceas

Bomba cu ceas ticăie de câțiva ani, analizează The Guardian. Piața imobiliară a Chinei a devenit extrem de umflată după ani de credit ieftin. Estimări conservatoare consideră că reprezintă 16% din PIB, altele vorbesc de 25% - mult mai mult decât proporția din economiile occidentale. Dar creșterea alimentată de datorii nu mai dă roade. În 2007-08, credite de aproximativ 6500 miliarde de yuani (1 miliard de dolari) au fost necesare pentru a crește PIB-ul cu aproximativ 5000 de miliarde de yuani pe an, potrivit FMI. În 2015-16, au fost nevoie de peste 20.000 de miliarde de yuani pentru aceeași creștere. Practic,  mai mult credit este pompat în sistem pentru un impact din ce în ce mai scăzut. Criza de la Evergrande, copilul miracol al pieței imobiliare din China, sugerează că ciclul a ajuns la sfârșit. 

”Este o problemă de nerezolvat. Atâta timp cât Beijingul, din motive politice, fixează ținte de creștere a PIB-ului care depășesc rata de creștere a economiei, trebuie să crească datoria pentru a atinge aceste obiective, iar această datorie în creștere necesită garanții implicite sau un risc moral. Nu pot obține cu adevărat una fără alta”, a spus Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea din Beijing.

Aceasta este probabil cea mai mare durere de cap pentru Beijing, atunci când încearcă să facă un model economic reformat să funcționeze. La scurt timp după ce a ajuns la putere în 2013, Xi a spus că China trebuie să mute ”accentul pe îmbunătățirea calității și a rentabilității creșterii economice… pentru a urmări o creștere autentică, mai degrabă decât o umflare a PIB-ului”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vine o nouă criză financiară? Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, la un pas de prăbușire: ”Dați-ne banii înapoi!”