Antena LIVE

Curs valutar

Secretele pentru economii mai mari. Cum să pui deoparte mai mulţi bani în fiecare lună

Aproape o treime dintre români pun deoparte bani, lunar, iar motivaţia din spatele economiilor o reprezintă preponderent copiii. Această cifră ne plasează peste media europeană la economisire, în condiţiile în care venitul mediu al românilor este la coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene.

De la 23.03.2016, 10:57
WhatsApp

Aproape o treime dintre români pun deoparte bani, lunar, iar motivaţia din spatele economiilor o reprezintă preponderent copiii. Această cifră ne plasează peste media europeană la economisire, în condiţiile în care venitul mediu al românilor este la coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene.

Media mondială în ceea ce priveşte banii economişti pentru „zile negre” este de 34%.

Suma medie pe care o economisesc românii lunar este de 40 de euro. Slovacii, cehii şi austriecii ne întrec, de departe, şi economisesc 90, 81, respectiv 181 de euro pe luna. Şi vecinii ungurii ne întrec şi reuşesc să pună deoparte 49 de euro, în timp ce sârbii doar 36, notează Antena 3

Cheltuielile inteligente, cheia unor economii mai mari

Orice suma economisită, oricât de mică, ne ajută să avem siguranţa că vom putea face faţă unor situaţii neprevăzute.  Cel mai important  este să economisim inteligent şi nu după regulile dictate de marketingul marilor companii. Suntem înclinaţi să credem că vom face economie dacă achiziţionăm produse la fiecare promoţie sau dacă facem cumpărături en‐gros.

De multe ori cumpărăm lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie doar pentru că sunt la promoţie sau alimente mai multe decât putem consuma pentru că pachetul mai mare este mai avantajos ca preţ, sfârşind prin a le aruncă la coşul de gunoi.  De altfel, în România, anual, ajung la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare, această fiind o dovadă clară a faptului că este suficient loc pentru a mai strânge cureaua şi pentru a învaţă să cheltuim banii într‐un mod mai inteligent.

Câteva reguli autoimpuse legate de cheltuielile lunare ne pot ajuta să economisim mai mult. Warren Buffet, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la peste 65 de miliarde de dolari, este cunoscut pentru stilul sau de viaţă modest. „O persoană stă la umbră în prezent pentru că cineva înaintea ei a plantat un copac”, a spus acesta într‐un interviu, subliniind astfel importanța economiilor. 

O altă regulă bună de urmat este achiziţionarea unor produse de mai bună calitate în detrimentul celor ieftine şi slabe din punct de vedere calitativ. Acestea rezistă mai multă vreme şi nu trebuie înlocuite la fel de des, iar diferenţa se va simţi în portofelul nostru.

Ce facem cu banii pe care îi economisim

Nu este suficient să economiseşti bani, dacă aceştia ajung la saltea. Banii sunt făcuţi să circule, iar învestirea lor îţi va aduce un câştig mai mare pe termen lung. Gândeşte‐te exact pentru ce pui bani deoparte, astfel încât să stabileşti care sunt cele mai bune metode de economisire pentru tine. Dacă ţi‐ai planificat să cumperi o maşină sau o casă, ar trebui să faci economii în euro, moneda folosită de obicei în tranzacţionarea acestor bunuri.

Dacă faci economii pentru situaţii neprevăzute, pentru a avea o plasa de siguranţă în cazul în care eşti concediat sau se întâmplă un eveniment nefericit, poţi economisi şi în lei, caz în care vei avea o dobânda mai mare decât la depozitele în valută. Unul din cinci români au deschis un depozit bancar pentru economii. Totodată, deşi pare a fi o soluţie învechită, mulţi români investesc în aur, considerându‐l una dintre cele mai sigure metode de economisire, dar şi de creştere a economiilor.

În cazul în care deţii o mică afacere şi vrei să economiseşti bani pentru a face investiţii, depozitele bancare sunt cea mai bună soluţie pentru tine. În acest fel ai şi parte de un câştig, dar şi de siguranţă. Un factor important legat de depozitele bancare este reprezentat de termenul de depozit şi îi interesează în aceeaşi măsură şi pe cei care deţin afaceri, cât şi pe românii care vor doar să pună bani deoparte pentru zile negre.

Unele bănci, precum aceasta, oferă posibilitatea de a deschide un depozit cu orice termen este mai convenabil pentru nevoile tale ‐ o lună, 2, 3, până la 18, 24 de luni sau chiar 3 ani.  Ai, de asemenea, libertate totală în ceea ce priveşte tipul de depozit pe care vrei să‐l faci – cu dobânda fixă sau variabilă, cu capitalizare sau fără, în lei, euro sau dolari. Alte avantaje, la fel de importante, sunt faptul că nu plăteşti comision la deschiderea depozitului, pentru administrarea lui şi nici la retragerea banilor înainte de data scandenta.

Indiferent de metoda de economisire pe care ai ales‐o, este important să fii consecvent şi să nu umbli la banii economisiţi de îndată ce s‐a lansat un gadget nou sau o linie vestimentară nouă. Aceştia se vor risipi imediat dacă nu îţi stabileşti un obiectiv în acest sens, măcar pentru început. 

Tu obişnuieşti să pui bani deoparte? Care este suma economisită lunar şi care e metodă de economisire pentru care ai optat?

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

economii secrete bani
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024