Ședință importantă la BNR. Analiștii anticipează că dobânda-cheie se va menține la 6.5%
Consiliul de Administraţie al BNR se întruneşte miercuri pentru prima şedinţă de politică monetară din 2025, după ce în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale dobânzii-cheie, până la 6,5%, de la 7% în anul 2023.
De Redactia Observator la 15.01.2025, 07:22- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei care a încetinit puternic, transmite Mediafax, care citează Ziarul Financiar. Analiştii anticipează că banca centrală va menţine totuşi rata-cheie la 6,5%.
BNR ar putea continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil de-abia din a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult, de teama inflaţiei şi a fiscalităţii.
Odată cu relaxarea politicii monetare se vor ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar urma să mai reducă dobânzile la credite.
BNR ar putea să taie dobânda-cheie până la 6% sau chiar până la 5,75% în S2/2025, după cum indică unele estimări ale analiştilor, de la nivelul de 6,5% cât a fost rata-cheie la sfârşitul anului 2024.
Cum este influențată economia de dobânda-cheie
Dobânda-cheie, cunoscută și ca rata de politică monetară, este unul dintre cele mai importante instrumente prin care Banca Națională a României (BNR) influențează economia.
Dobânda-cheie este un instrument principal pentru controlul inflației. O dobândă-cheie mai mare reduce cererea de credite, scade consumul și, astfel, diminuează presiunile inflaționiste. În schimb, o dobândă mai mică stimulează cererea, crescând riscul de inflație.
O dobândă-cheie ridicată crește dobânzile practicate de băncile comerciale pentru credite, descurajând populația și companiile să se împrumute. În cazul unei dobânzi-cheie reduse, creditarea devine mai ieftină, ceea ce stimulează investițiile și consumul.
Când dobânda-cheie crește, băncile oferă dobânzi mai mari pentru depozite, ceea ce încurajează economisirea. Dacă dobânda scade, oamenii tind să cheltuie mai mult, iar economiile devin mai puțin atractive.
O dobândă-cheie mai mare poate atrage investiții străine în România, determinând aprecierea leului. Pe de altă parte, o dobândă scăzută poate duce la deprecierea monedei naționale.
Dobânda-cheie redusă stimulează economia prin facilitarea creditării și creșterea consumului, dar poate duce la supraîncălzirea economiei. O dobândă ridicată poate frâna creșterea economică pentru a preveni dezechilibrele macroeconomice.