Un senator acuză băncile pentru creşterea ROBOR
Creşterea spectaculoasă a ROBOR şi creşterea ratelor românilor au ajuns subiect de dezbatere în Parlament. Chemat să dea explicaţii, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a refuzat să participe la dezbaterea din Comisia Economică.
De Redactia Observator la 29.01.2019, 23:32Creşterea spectaculoasă a ROBOR şi creşterea ratelor românilor au ajuns subiect de dezbatere în Parlament. Chemat să dea explicaţii, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a refuzat să participe la dezbaterea din Comisia Economică. Comisie în care marți au fost formulate acuzaţii dure: băncile comerciale ar manipula ROBOR, spune senatorul Daniel Zamfir, cu ştirea BNR. La aceste acuzaţii, reprezentanţii BNR au răspuns tranşant.
Într-un an şi jumătate, ROBOR a crescut de patru ori. La jumătatea lui 2017, era sub 1%. Iar în ianuarie anul acesta, a ajuns la 3,10%. O creştere uriaşă, care cântăreşte greu în ratele în lei ale românilor.
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, vine cu acuzaţii grave şi spune că băncile se înţeleg de câţiva ani pentru a urca ROBOR.
DANIEL ZAMFIR, senator ALDE: Roborul asta de ataţia ani de zile de peste 10-11 ani este manipulat sunt, nu as vrea să greşesc sunt milioane de oameni care au contracte in lei, ale cararor rate sunt influentate de ROBOR. Ratele românilor au crescut cu circa 40%.
Zamfir a prezentat în comisia Economică din Senat şi câteva e-mailuri trimise între oficialii unor bănci, în anul 2008, în care s-ar vedea că instituţiile au schimbat informaţii, opinii sau strategii despre ROBOR. Iată, ce spunea un fost trezorier, acum 11 ani, când BNR a plafonat ROBOR.
”Vă rog să îmi scuzaţi ignoranţa, dar credeam că ROBOR este o înţelegere între bănci, BNR fiind doar supraveghetor”, declara trezorerierul.
Alt trezorier le spunea superiorilor despre propunerea pe care voia să le-o facă altor bănci.
”Vom încerca să mişcăm piaţa puţin prin cotarea unor rate a dobânzii "reale", afirma trezorerierul.
E-mailurile au făcut obiectul unei investigaţii a Consiliului Concurenţei în 2008. Dar atunci nu ar fi fost demonstrată înţelegerea dintre bănci.
DAN SUCIU, purtătorul de cuvânt al BNR: Sunt mail-uri care sunt din 2008 care au fost cercetate investigate de instituţiile ablitatea care nu au găsit nimic suspect. În consecinţă, nu avem nimic de comentat. Ele ţineau de un moment în care erau probleme în piaţă, Roborul ajunsese la 200% iar Banca Naţională a intervenit administrativ prin proecedurile de regulament pe care le are la dispoziţie. Din punctul nostru de vedere e mult zgomot pentru nimic.
Guvernatorul BNR a fost chemat în Parlament pentru a da explicaţii, printre altele, şi despre ROBOR. Nu a venit.
EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor: BNR-ul a fost invitat de colegii mei din comisia economică. Cred că din respect pentru cetăţenii care au credite în lei şi care sunt afectaţi atunci când acest nivel fluctuează ar fi fost bine să avem o discuţie deschisă într-adevăr în Parlament.
În acest nou scandal, băncile nu au formulat încă un punct de vedere oficial. ROBOR a fost subiect de scandal încă de la finalul anului trecut, când guvernul a introdus taxa pe activele bancare. La începutul anului, guvernatorul BNR cataloga această taxă drept "o trăsnaie".