Soluție pentru angajatori la criza forței de muncă, aplicată la Brașov: centru de practică pentru tineri
Angajaţii bine pregătiţi sunt secretul unei afaceri de succes. Mai mulţi angajatori din Braşov au înţeles asta şi au investit sute de mii de euro într-un centru de practică. Aici ajung elevi şi studenţi pe care îi instruiesc pentru ca mai apoi să lucreze în companiile lor.
De Redactia Observator la 21.10.2018, 23:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Angajaţii bine pregătiţi sunt secretul unei afaceri de succes. Mai mulţi angajatori din Braşov au înţeles asta şi au investit sute de mii de euro într-un centru de practică. Aici ajung elevi şi studenţi pe care îi instruiesc pentru ca mai apoi să lucreze în companiile lor. Aceasta ar putea fi soluţia. De pe piaţa forţei de muncă de la noi, lipsesc un milion de oameni. Anul trecut, economia avea nevoie de 220.000 de ingineri. Iar în construcţii, ultimele cifre arătau un deficit de 200.000 de angajaţi.
Confruntaţi cu o criză acută a forţei de muncă, angajatorii de top din Braşov au înţeles că trebuie să îşi pregătescă singuri viitorii salariaţi. Aşa că au înfiinţat o şcoală profesională după modelul învăţământului dual german. Aici pot veni elevii care vor să urmeze cursurile unei şcoli profesionale sau studenţii care pe durata studiilor vor să facă şi practică. Bogdan este masterand şi a fost remarcat de actualii şefi în timp ce urma un program de training în inginerie oferit de compania care ulterior l-a angajat.
Bogdan Zamfir – inginer: Am invatat multe lucruri in ceea ce priveste proiectarea asistata pe calculator pentru industria de autovehicule. Sunt axat pe sistemele de propulsie, iubesc motoarele si mai nou sistemele electrice si hibride.
Alex a renunţat la liceu şi s-a înscris la acestă şcoală profesională. După doi ani de studii, profesorii l-au încurajat să îşi termine studiile iar acum este student la Inginerie Economică.
Alexandru Săgețeanu – student: Am fost indrumati sa mergem mai departe, catre liceu, am luat bacul, apoi faculatea. In timpul asta cariera a progresat.
Cele 12 companii care susţin această şcoală profesională investesc anual sute de mii de euro pentru programe şi laboratore în care tinerii să înveţe o meserie.
SORIN POTERAȘ, manager companie: Practic, ne pregatim un viitor mai bun. Toate aceste programe au ca rol sa ofere tinerilor conditii asemanatoare cu cele din afara tarii astfel incat sa mentinem forta de munca pe plan local.
Un studiu realizat recent de o companie de recrutare arată că 81% dintre angajatori au probleme în a ocupa posturile libere. Inginerii, muncitorii calificaţi şi IT-istii sunt cel mai greu de găsit.