Șomaj tehnic în 2024: ce reprezintă, condiții de acordare și acte necesare
Tot mai mulţi români ajung, în fiecare an, în şomaj tehnic, iar 2024 pare să nu facă excepţie, aşa că este important să vedem concret ce înseamnă şi ce aduce o asemenea situaţie.
De Redactia Observator la 04.04.2024, 17:16- În fiecare an, mulţi români ajung în situaţia de a fi trecuţi în şomaj tehnic.
Noţiunea de şomaj tehnic reprezintă, în mare măsură, momentul în care se decide întreruperea sau reducerea temporară a activităţii, dar fără încetarea raportului de muncă, din motive economice, tehnologice, structurale, etc.
O astfel de situaţie o înregistrăm mai ales în industrie, în agricultură sau în construcţii şi are la bază reducerea semnificativă a numărului de comenzi primite de compania respectivă.
Ce este şomajul tehnic şi cum e reglementat de Codul Muncii
Şomajul tehnic este reglementat prin Codul Muncii de aşa natură încât să permită angajatorului să evite pericolul de a concedia angajaţii. Se consideră că prin această măsură, de reducere a programului de lucru sau de încetare temporară a activităţii, se permite angajatorului să-şi salveze angajaţii.
Totuşi, trebuie precizat că şomajul tehnic se poate instala doar pe o anumită perioadă de timp, nefiind permis la infinit angajatorului să beneficieze de acest avantaj.
Cine poate beneficia de şomajul tehnic
În principiu, poate beneficia de şomaj tehnic orice persoană care are încheiat un contract individual de munca valabil şi înregistrat în Revisal.
Pe de altă parte, trebuie precizat că, în cazul persoanelor care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă, acestea pot beneficia de şomaj tehnic doar în momentul în care toate contractele respective sunt suspendate. Dacă măcar unul dintre contracte este încă în desfăşurare, atunci persoana respectivă nu poate să beneficieze de şomajul tehnic.
Acte necesare pentru primirea şomajului tehnic
Din start trebuie precizat că de acest aspect, cel al depunerii de documente pentru obţinerea şomajului tehnic, se ocupă, în mod normal, angajatorul sau reprezentanţii angajatorului.
Conform codulmuncii.eu, "pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic, angajatorii trebuie să depună electronic la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social următoarele documente: Cerere de acordare a şomajului tehnic - semnată şi datată de reprezentantul legal, Declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în documente, Lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie".