Antena Meniu Search
x

O firmă din România anunţă concedieri în masă. Până acum 130 de angajaţi au rămas fără loc de muncă

Un număr de 130 de angajaţi au fost disponibilizaţi de la o firmă din domeniul confecţiilor din Odorheiu Secuiesc, motivele fiind legate de scăderea comenzilor şi de creşterea cheltuielilor de personal.

de Redactia Observator

la 19.03.2024, 07:54

O firmă din România anunţă concedieri în masă. Până acum 130 de angajaţi au rămas fără loc de muncă
O firmă din România anunţă concedieri în masă. Până acum 130 de angajaţi au rămas fără loc de muncă - Shutterstock

Şefa Serviciului "Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială" din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a declarat, luni, presei că firma respectivă a anunţat, iniţial, că va disponibiliza 254 de persoane, dar până acum au fost disponibilizaţi 130 de angajaţi şi este posibil ca numărul să ajungă la maxim 150 de persoane, relatează Agerpres.

Motivele pentru care o parte din angajaţi vor fi disponibilizaţi

Referitor la motivele pentru care firma, cu aproximativ 400 de angajaţi, renunţă la o parte dintre ei, Jano Edit spune că au legătură cu scăderea comenzilor şi creşterea cheltuielilor de personal.

"Motivele care determină concedierea preconizată sunt: 'renunţarea din partea clientului principal la cantităţile iniţial contractate pentru anul 2024, reducerea comenzilor de peste 60%, pentru următoarele trei luni'. De asemenea, ei au mai scris că la nivelul anului 2023 cheltuielile de personal s-au ridicat şi, din cauza acestor motive, au luat fost nevoiţi să ia această decizie", a explicat Jano Edit.

Pe acelaşi subiect

Aceasta a mai spus că periodic se întâmplă să fie disponibilizări în industria textilă, ultima situaţie de acest fel fiind înregistrată în anul 2020, înainte de pandemie.

O parte dintre ei ar putea fi reangajaţi

Potrivit sursei citate, angajaţii disponibilizaţi beneficiază de indemnizaţie de şomaj, au fost informaţi despre locurile de muncă de pe plan local, precum şi ce posibilităţi de calificare au, ei putând să participe la cursurile organizate de AJOFM.

Jano Edit a mai precizat că este posibil ca o parte dintre angajaţii disponibilizaţi să fie reangajaţi. Datele statistice arată că, luna trecută, prin intermediul AJOFM Harghita au fost încadrate în muncă 310 persoane aflate în evidenţă, din care 125 sunt femei. La sfârşitul lunii februarie, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Harghita a fost de 4,62%, în uşoară creştere faţă de luna precedentă .

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » O firmă din România anunţă concedieri în masă. Până acum 130 de angajaţi au rămas fără loc de muncă