Statistică îngrijorătoare: 32% dintre români nu au bani să-și plătească facturile
România este în topul ţărilor cu cei mai mulţi restanţieri din Europa la plata facturilor. Unul din patru români nu îşi poate achita cheltuielile, în timp ce jumătate din populaţie nu îşi poate plăti întreţinerea sau factura lunară de curent. Sunt date îngrijorătoare făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.
De Redactia Observator la 27.09.2018, 15:31România este în topul ţărilor cu cei mai mulţi restanţieri din Europa la plata facturilor. Unul din patru români nu îşi poate achita cheltuielile, în timp ce jumătate din populaţie nu îşi poate plăti întreţinerea sau factura lunară de curent. Sunt date îngrijorătoare făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.
Cu toate că salariul mediu net a crescut anul trecut, românilor tot nu le ajung banii. Nici măcar pentru cheltuielile inevitabile, din fiecare lună. 32% dintre gospodării nu le pot achita. La acest capitol, grecii stau mai prost decât noi. Peste 40% dintre eleni fac faţă cu greu cheltuielilor curente. În Danemarca, doar puţin peste 3 procente din populaţie întâmpină această problemă.
Peste 36% dintre români rămân chiar şi cu factura la telefon neachitată. Iar peste 7% nu îşi pot plăti ratele la bănci. Dacă ne gândim la calitatea vieţii românilor, cifrele ne arată că ea se menţine cu mari dificultăţi. 12 procente dintre gospodării nu îşi permit nici măcar să-şi încălzească locuinţa. Şi mai mulţi, peste 20% dintre români, nu au bani să mănânce carne măcar de 2-3 ori pe săptămână. La capitolul alimentaţie, doar vecinii bulgari se descurcă mai greu decât noi. Peste 34% dintre ei nu îşi permit carne la masă nici măcar o dată la două zile.
La capitolul călătorii, cifrele sunt şi mai dezastroase. Într-un an întreg, peste 66% dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână. Spre deosebire de suedezi, de exemplu, unde doar 8 procente nu îşi permit un concediul. Şi mai este un aspect foarte important. În era în care vorbim tot mai des despre mobilitate, digitalizare sau obiecte inteligente, multi români nu îşi permit, de fapt, să aibă o maşină, un laptop sau un computer.
Şi, deşi poate părea greu de crezut, încă mai sunt români care nu îşi permit nici măcar o maşină de spălat. Când vorbim de aceleaşi bunuri din casele cehilor, de exemplu, vedem că doar 8% dintre ei nu îşi pot cumpara o maşină. Şi doar 0,2 la sută nu îşi permit o maşină de spălat. E drept, ei au peste 1.300 de euro salariul mediu net, în timp ce în România a ajuns la 580 de euro.