Taxa de poluare pe centrala de apartament ar putea apărea în plină iarnă
În plină iarnă, ar putea apărea taxa pe centrala de apartament! Milioane de români ar putea fi obligaţi să plătească în plus pentru încălzire. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pregăteşte o nouă taxă de mediu, pe motiv că centralele poluează.
De Redactia Observator la 05.12.2018, 00:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În plină iarnă, ar putea apărea taxa pe centrala de apartament! Milioane de români ar putea fi obligaţi să plătească în plus pentru încălzire. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pregăteşte o nouă taxă de mediu, pe motiv că centralele poluează. În plus, deputaţii vor să interzică debranşările de la sistemul centralizat de încălzire.
Milioane de români se încălzesc de ani întregi cu propria centrală, în apartamentele din toată ţara. Iar acest lucru duce la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, spun autorităţile. Aşa că toţi ar putea fi obligaţi să plătească noua taxă de mediu. Ideea a provocat deja revoltă.
”Este deranjant pentru noi având în vedere că şi preţul la gaze este destul de mare. Vor fi nişte costuri în plus pentru noi. Este foarte important pentru noi să avem căldură şi apă caldă când este nevoie că de obicei se mai intrerupe sistemul centralizat”, spune un locatar din Suceava.
Prin noua taxă de mediu, statul ar putea strânge sume importante la buget. În majoritatea oraşelor din România populaţia se bazează pe centralele proprii pentru încălzirea locuinţei. Spre exemplu, toţi locuitorii din Târgu Jiu au sunt debranşaţi şi au surse proprii de încălzire pe gaz sau curent. În Vaslui procentul locuinţelor cu centrale proprii ajunge la 95%, în Braşov la 80% şi la peste 70% în Oradea.
Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE: Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile acestea, că, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale.
Pe lângă taxa de mediu pentru centralele proprii, autorităţile vor să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. În viitor, primarii vor decide în ce zone nu vor mai aproba nicio debranşare. Condamnate la termoficare vor fi în special cartierele aglomerate, cu multe blocuri.