Teama de credit frânează piața imobiliară. Potenţialii cumpărători rămân doar cu visul de a avea o locuinţă
Piaţa imobiliară începe să se dezmorţească, însă cu ceva rezerve. Potenţialii cumpărători care vin la târgurile imobiliare, consultă oferta şi de multe ori rămân doar cu visul de a avea o locuinţă.
De Redactia Observator la 13.10.2020, 16:55- Creditele noi pentru locuinţe au fost peste valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut.
- Românii îşi doresc tot mai mult să devină proprietari, odată cu pandemia s-au schimbat şi nevoile.
Preţurile în creştere, teama de a face un credit ipotecar, și nesiguranța locului de muncă sunt principalii factori care îi fac să se mai gândească încă o dată înainte de a face pasul către o nouă casă.
Anul acesta, Târgul Imobiliar din Braşov a adus la stand-uri doar o treime dintre dezvoltatorii imobiliari din alţi ani. Interes din partea clienţilor există însă, aşa că beneficiile nu mai sunt cele de altă dată.
Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului şi până în august, creditele noi pentru locuinţe au fost peste valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar şi în ciuda lunilor de blocaj. Românii îşi doresc tot mai mult să devină proprietari mai ales că odată cu pandemia s-au schimbat şi nevoile.
Adelina Păun, reprezentat dezvoltator imobiliar: Din ce am observat, in aceasta editie oamenii tind sa mearga mai mult catre apartamente cu 2 si 3 camere
Mariu Mureşan, reprezentant dezvoltator imobiliar: După acea oprire, blocare, multă lume s-a speriat, a rămas în case de 50 de mp cu copii, cu gălăgie. Încep să se relocheze oamenii, acum piaţa se mişcă chiar foarte bine.
Cresc însă şi preţurile.
Mariu Mureşan, reprezentant dezvoltator imobiliar: Categoric nu o sa rezistăm nici noi foarte mult cu aceste preţuri, o să se ducă piaţa în sus
Adelina Păun, reprezentant dezvoltator imobiliar: Dupa perioada de pandemie lunile iunie si iulie au fost cu cresteri, dar foarte mici, abia sesizabile. Începand din luna august vanzarile au crescut considerabil.
În ultima lună de vară numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 2 procente față de anul trecut. Saltul a coincis și cu lansarea programului Noua Casă, care dinamizează sectorul imobiliar.