TVA-ul a scăzut de la 9 la 5 la sută în turism, dar preţurile rămân neschimbate
Vorbim despre servicii de cazare, restaurant, dar şi despre accesul în parcuri de distracţii. O scădere pe care turiştii nu o vor simţi însă în buzunare, momentan. Asta pentru că hotelierii vor investi banii rezultaţi în reparaţii.
De Redactia Observator la 01.11.2018, 17:27Vorbim despre servicii de cazare, restaurant, dar şi despre accesul în parcuri de distracţii. O scădere pe care turiştii nu o vor simţi însă în buzunare, momentan. Asta pentru că hotelierii vor investi banii rezultaţi în reparaţii. Şi poate vor mai adăuga şi alte servicii în plus în pachetele de vacanţă.
Pe litoral, nu se vede nicio diferenţă de preţ la recepţii. Cel puţin deocamdată. Şi asta pentru că hotelierii au scăzut deja preţurile la cazare în extrasezon. Diferenţa de bani rezultată din scăderea TVA, spun ei, va fi folosită pentru altceva.
Georgiana, manager hotel: Vom investii banii rămaşi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi produselor noastre. Cu siguranţă oaspeţii noştri vor simţi această diferenţă şi îi aşteptăm cu mare drag.
Anca Nedea, preşedintele Organizaţiei Patronală Mamaia: Unii vor alege să facă cu banii aceştia investiţii, modernizări, să crească în plus valoarea , să bage ceva în pachet, spre exemplu, în pachetele de all inclusive să mai adauge ceva, alţii vor alege să ia diferenţa de rentabilitate acasă.
Pentru o masă completă ca aceasta, care să cuprindă aperitiv, fel principal şi desert un turist scoate din buzunar acum aproximat 90 de lei. Pentru aceeasşi masă dacă am lua în calcul reducerea de TVA de la 9 la 5 la sută am plăti cu 5 lei mai puţin.
Prin această măsură se urmăreşte şi susţinerea turismului balnear precum şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală. Cei din turism speră totuşi că reducerea TVA-ului combinată cu alte măsuri, cum ar fi acordarea de tichete de vacanţă să aducă mai mulţi turişti pe piaţa internă.