UBS, cea mai mare bancă elveţiană, va prelua Credit Suisse, a anunţat preşedintele Alain Berset
După negocieri intense, UBS Group va cumpăra rivalul aflat în dificultate, Credit Suisse, a anunţat preşedintele Confederaţiei helvetice, Alain Berset, care consideră că aceasta este cea mai bună modalitate de “restabilire a încrederii”, potrivit AFP şi CNN.
De Redactia Observator la 19.03.2023, 22:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Această soluţie “nu este decisivă doar pentru Elveţia (...) ci pentru stabilitatea întregului sistem financiar” la nivel mondial, a subliniat Berset într-o conferinţă de presă în prezenţa preşedinţilor celor doi giganţi bancari, Colm Kelleher (UBS) şi Axel Lehmann (Credit Suisse).
Tranzacţia se ridică la 3 miliarde de franci elveţieni (3,02 miliarde de euro) sau 76 de cenţi doar pentru o acţiune Credit Suisse care vineri seară valora 1,86 franci elveţieni, scrie News.ro.
Autorităţile s-au străduit să salveze banca cu o istorie de 167 de ani, care se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume, înainte ca pieţele financiare să se redeschidă luni.
UBS va prelua Credit Suisse
- UBS oferă un miliard de dolari pentru Credit Suisse. Autoritățile elvețiene vor să schimbe reglementările...
- Discuții pentru salvarea Credit Suisse. Gigantul UBS gata să preia banca cu probleme, dar cere garanții de 6...
- Credit Suisse își asigură o salvare de 54 de miliarde de dolari. Autoritățile se grăbesc să evite o criză...
Săptămâna trecută, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală, scrie Agerpres.
De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.
Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.
Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.
A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).