UE cere României să scoată restricţiile la exportul de energie electrică. Avem 2 luni pentru a răspunde
Comisia Europeană cere României să elimine restricţiile la exportul de energie electrică. Ministerul Energiei aşteaptă informarea oficială de la CE pentru a formula un răspuns.
De Redactia Observator la 19.04.2023, 17:39Comisia Europeană a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricţionarea exportului de energie electrică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Ministerul Energiei aşteaptă informarea oficială de la Comisia Europeană în legătură cu scrisoarea de punere în întârziere trimisă României pentru restricţionarea exportului de energie electrică, pentru a putea formula un răspuns, au declarat pentru Agerpres surse din minister.
"Nu a venit hârtia oficială pentru a vedea exact despre ce este vorba. Este un comunicat, dar aşteptăm să vedem informarea exactă pentru a ne putea exprima pe lucruri concrete. Asta vrem să vedem şi vom răspunde în două luni", au subliniat sursele citate.
Potrivit CE, România restricţionează exportul de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din TFUE, Directiva (UE) 2019/944 şi Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică.
- Energia se ieftineşte, dar facturile tot mari sunt. De ce plătesc românii cu până la 25% în plus la gaze și...
- De ce nu poate renunţa Moldova la gazul rusesc? "Să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii"
- Au primit cardurile de energie, dar nu pot plăti facturile cu ele. Cazul lui Laurenţiu, client la Hidroelectrica
"Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică", subliniază Executivul comunitar.
România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.