Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Energia se ieftineşte, dar facturile tot mari sunt. De ce plătesc românii cu până la 25% în plus la gaze și 15% la curent

Energia se ieftineşte, dar facturile tot mari sunt. Deşi am ajuns să avem preţul de dinaintea crizei energetice, autorităţile de la Bucureşti nu dau semne că ar vrea să scadă plafoanele impuse prin lege acum mai bine de un an. Plătim în continuare la fel de mult pe curentul electric, iar din cauza asta nu vedem nici alte scăderi de preţuri. 

de Mădălina Chiţac

la 04.04.2023 , 19:32

De la o lună la alta, preţul energiei de pe bursa românească se tot ieftineşte. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În martie, preţul mediu al energiei electrice a fost de 544 de lei pe MWh, cu 21 de procente mai mic în comparaţie cu luna februarie. Dar dacă ne raportăm la anul trecut, diferenţele sunt uriaşe. Am avut în martie un preţ de două ori şi jumătate mai mic în comparaţie cu martie 2022. 

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Preţul energiei electrice a scăzut pentru că preţul gazelor naturale a ajuns la un nivel comparabil cu cel de dinainte de război. Scăzând preţul gazelor, şi energia produsă din gaze a scăzut. Producem din ce în ce mai puţin din cărbune. Ceea ce înseamnă un număr mai mic de certificate de dioxid de carbon pe care trebuie să le achiziţioneze. 

Vezi și

Prețurile ar putea fi mai mici cu 25% la gaze naturale

Pe acelaşi subiect

În prezent, consumatorii plătesc 68 sau 80 de bani pe kWh, dacă au un consum de până în 255 de kWh. Preţul maxim e de 1,3 lei pe kWh, pentru consumul ce depăşeşte 255 de kWh. În mod normal, odată cu scăderea preţului la energie, ar fi trebuit ca şi plafoanele impuse de stat să fie reduse. 

Dumitru Chisăliţă, expert energie: Atunci când s-a stabilit acest plafon, ne găseam în plină criză energetică. Aspect care, în momentul de faţă, nu mai există. Putem să vorbim de preţuri care la gaze naturale probabil ar trebui să fie undeva cu până în 25 la sută mai mici. Iar la energie electrică – undeva cu 10-15%.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Puţin probabil să se opereze reduceri. Au crescut destul de mult tarifele de reţea. Şi la energie electrică, şi la gaze naturale. 

Cum facturile la energie sunt mari în continuare, nici celelalte preţuri nu scad

În această brutărie spre exemplu, se consumă, în medie, 12 mii de kWh pe lună. 

Maria Acristei, proprietar brutărie: În momentul de faţă plătim o factură între 13.000 şi 15.000 de lei lunar. În situaţia în care producţia va creşte, va creşte şi consumul la energia electrică. Un cost triplu la energie, faţă de ce plăteam înainte. 

Aşa că şi preţurile produselor de panificaţie au crescut. 

Maria Acristei, proprietar brutărie: Un kilogram de pâine cu maia costă 22 de lei în medie. Iar acum un an costa 18 lei. Nici nu putem să le dăm în jos, până nu scade şi factura la energie electrică. 

Şi la fel se întâmplă şi cu celelalte alimente, produse şi servicii care formează coşul zilnic de consum al românilor. 

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Ieftinirea energiei contribuie la reducerea ratei inflaţiei. Nu vom vedea ieftiniri. Vom vedea creşteri mai lente. Preţul continuă să crească, însă cu o rată mai mică. Ca să vedem ieftiniri, ar trebui inflaţia să aibă cifra minus în faţă. 

Datele oficiale arată că, în februarie, energia electrică a fost mai ieftină cu 17 procente, faţă de sfârşitul anului trecut. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Energia se ieftineşte, dar facturile tot mari sunt. De ce plătesc românii cu până la 25% în plus la gaze și 15% la curent