Antena LIVE

Curs valutar

UE şi-a atins ţintele de stocare a gazului cu trei luni mai devreme. De ce nu cred specialiștii că vom avea preţuri mai mici la iarnă

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunţat vineri Comisia Europeană, transmit Reuters şi Bloomberg. La 16 august, nivelul a ajuns la 1.024 TWh, sau 90,12% din capacitatea de stocare, echivalentul a peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, transmite Agerpres.

De la 18.08.2023, 16:03
WhatsApp
UE şi-a atins ţintele de stocare a gazului înaine de termenul limită. Specialiştii nu cred că vom avea preţuri mai mici la iarnă Shutterstock

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei. Printre aceste reglementări se află stabilirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a facilităţilor de stocare la 90% până la 1 noiembrie, în fiecare an.

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene. În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

"Piaţa energiei din UE este într-o situaţie mult mai stabilă decât era în august 2022. Investiţiile în regenerabile şi în eficienţa energetică pot întări şi mai mult poziţia blocului comunitar", a afirmat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

O scumpire a gazului pe pieţele internaţionale

Pe acelaşi subiect

Vineri, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,3%, până la 38,41 euro pentru un Megawatt-oră, din cauza temerilor privind aprovizionarea.

Nivelul gazelor din facilităţile de stocare variază în funcţie de ţară. State ca Germania, Ţările de Jos şi Spania au depăşit deja ţinta UE, în timp ce în Franţa nivelul este de aproximativ 84%, după ce livrările de energiei au fost perturbate de grevele la nivel naţional.

Deşi cotaţiile la gaze în Europa sunt cu aproximativ 90% mai scăzute decât în perioada de vârf a crizei din 2022, nervozitatea de pe pieţe şi volatilitatea intensă se vor menţine, apreciază analiştii. În plus, costul gazelor rămâne în continuare mai mare decât înainte de război, când a fluctuat în jurul valorii de 20 de euro pe megawatt pe oră, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru gospodării și o productivitate mai mică pentru industria europeană, conform Politico.

"Prețurile ridicate ale gazelor naturale pot fi semnificativ mai mici decât acum un an, când piața a fost afectată de oprirea Nord Stream, dar rămân în continuare vizibil mai mari decât prețurile medii din ultimul deceniu", a declarat Tom Marzec-Manser, analist şef al ICIS, avertizând că comercianții sunt încă nerăbdători. "Faptul că depozitele europene sunt aproape pline mai devreme decât în mod normal, de obicei, ating acest nivel în jurul lunii octombrie, nu înseamnă neapărat că prețul va scădea în continuare, din păcate. Gazul depozitat poate asigura consumul doar pentru o anumită perioadă și dacă iarna este rece, există o anumită cantitate de risc, iar asta menține prețul gazelor crescut deocamdată", a adăugat acesta.

Adrian Popovici
gaze naturale ue
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025