Veşti rele de la Bruxelles. Datele publicate de Comisia Europeană anunţă o realitate sumbră pentru economia României
Veşti rele de la Bruxelles. Economia României s-a gripat, iar motoarele au redus turaţia, arată datele publicate azi de Comisia Europeană. Iar pensiile şi salariile mărite ale bugetarilor ar putea genera noi taxe și impozite, inclusiv pentru mediul privat. Per total, creşterea Produsului Intern Brut abia se mai vede.
De Marius Gîrlaşiu la 15.11.2023, 19:55"România a început bine anul, dar economia a frânat brusc şi se apropie de stagnare. În primăvară, România era pe locul trei la creştere economică în UE. La final de an, datele CE arată că Produsul Intern Brut va creşte cu doar 2% faţă de anul trecut, iar INS anunţă o creştere la jumătate - de doar 1% în primele 9 luni", arată Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
Economia României s-a gripat
"Mai grav este că deficitul bugetar va fi de 6,3% din PIB, mult peste ţinta propusă de 4,4. Adică o diferenţă enormă între veniturile şi cheltuielile statului. Guvernul este obligat să reducă deficitul sub 3% din PIB în 2024. Misiunea pare una imposibilă. Previziunile Comisiei Europene arată că diferenţa va fi aproape dublă anul viitor, cu un deficit de 5,3% din PIB", spune Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
"Statul va cârpi bugetul cu bani luaţi pe datorie, adică din împrumuturi externe. Comisia lansează un avertisment îngrijorător. În ritmul actual, datoria publică va depăşi pragul de avarie de 50% din PIB în 2025. Iar în tot acest timp, statul scapă miliarde de euro printre degete. România este campioana Europei la evaziunea fiscală. Guvernul pierde 45 de miliarde de lei adică 9 miliarde de euro pe an din neîncasarea Taxei pe Valoarea Adăugată", adaugă Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
"La fel de grav, noile taxe și impozite, introduse peste noapte, au bulversat mediul privat. Datele BNR arată că investițiile străine în România s-au prăbuşit de la aproape nouă miliarde de euro anul trecut, la doar cinci miliarde anul acesta. Altfel spus, România risipeşte miliarde de euro pe plan intern. Iar măsurile fiscale alungă investiţiile străine, adică banii care ar echilibra bugetul ţării", a precizat Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.