Antena LIVE

Curs valutar

"Vrei voucherul de 1.600 de lei, contribui cu jumătate". În ce condiţii ar putea fi oferite voucherele de vacanţă din 2025

Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, acestea fiind opţionale, a declarat sâmbătă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la Palatul Victoria, după întâlnirea dintre sindicate, patronate şi premierul Marcel Ciolacu despre măsurile fiscale propuse prin "ordonanţa trenuleţ".

De la 28.12.2024, 17:42
WhatsApp
"Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei". În ce condiţii vor rămâne voucherele de vacanţă în vigoare arhivă

"Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei", a menţionat Bogdan Hossu.

La rândul său, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" a subliniat că Guvernul va subvenţiona cu cel mult 800 de lei voucherele de vacanţă, însă nu au fost oferite detalii din perspectivă fiscală.

"Guvernul propune următorul lucru: el va subvenţiona cu cel mult 800 de lei, aşa este formulat articolul. Nu au ştiut să răspundă, totuşi, ce se va întâmpla din perspectivă fiscală. La momentul actual aceste vouchere de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, respectiv CASS", a precizat Gabriel Predica.

Sindicatele anunţa pierderi majora în sectorul turismului din ţară

În 20 decembrie, patronatele şi sindicatele din turism au transmis că protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025, afirmând că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra sectorului, dar şi asupra altor industrii conexe şi "ar arunca România înapoi cu 20 de ani".

Eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta "grav" balanţa valutară, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară, avertizau reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit ANAT, sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Totodată, această măsură va avea consecinţe catastrofale pentru sector şi un impact negativ pentru industriile conexe.

Astfel, veniturile din turism, un sector vital pentru economia românească, vor scădea cu 30-40%, iar mii de români - în special cei cu venituri modeste - nu vor mai avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă, în condiţiile în care aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere, precizat reprezentanţii ANAT.

Măsura ar putea duce în final la creşterea şomajului

Aceştia mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.

ANAT preciza că acest protest la care s-au alăturat patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către Guvern: "Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!".

Pe de altă parte, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a lansat recent un apel către Guvernul României în ceea ce priveşte impactul "devastator" asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin "ordonanţa trenuleţ", fără a fi însoţite de politici publice de compensare a impactului negativ şi dezvoltare a turismului de incoming şi susţinere a investiţiilor în domeniu.

FIHR a solicitat adoptarea de urgenţă a unor măsuri precum alocarea unui buget anual de promovare a României ca destinaţie turistică în cuantum de 10% din sumele economisite din eliminarea voucherelor de vacanţă (cu un impact semnificativ de până la 30% din piaţă), pentru a înlocui deficitul de turism intern creat şi pentru atragerea de turişti străini, ducând, astfel, şi la o diminuare a deficitului comercial din domeniu, actualizarea legislaţiei care să permită realizarea de bugete multianuale, fără de care în fiecare an participarea la evenimentele de început de an (târguri internaţionale sau alte manifestări sunt puse sub semnul întrebării şi, de multe ori, anulate), precum şi OPANT nr.65/ 2013, inclusiv clasificarea apartamentelor şi standardele ocupaţionale şi digitalizarea raportărilor - crearea de platforme pentru raportarea datelor, monitorizarea circulaţiei turistice, statistici, colectarea rapoartelor de la platformele online, respectiv evidenţierea aportului în PIB.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

oug trenulet pensii vouchere vacanta coalitie guvern
Întrebarea zilei
Preferi să te ocupi de toată organizarea Revelionului acasă sau să te bucuri de o vacanță la pensiune?

Revelion acasă

Vacanţă la pensiune

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Alimentul pe care să nu îl mănânci în noaptea de Revelion. Nu trebuie să...
Fanatik.ro
Publicat 30.12.2024
Diversionita: Cum ni se înscenează neîncrederea că am reușit
spotmedia.ro
Publicat 27.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
GREȘEALA pe care aproape toți românii o fac în noaptea de Revelion. Medicul...
Gandul
Publicat 31.12.2024
Cheia câștigării alegerilor prezidențiale din 2025: „Un candidat de extremă...
Adevărul
Publicat 31.12.2024
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de...
A1
Publicat 31.12.2024
Horoscopul zilei de 1 ianuarie 2025. Racii se simt puternici. Află ce se...
CaTine
Publicat 31.12.2024
Țara in Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va...
spynews.ro
Publicat 30.12.2024
Imagini revoltătoare! Incredibil cum au ajuns să arate medaliile de la Jocurile...
GSP
Publicat 30.12.2024
Construcția pentru care Ceaușescu a plătit tone de aur. Este funcțională și...
Click.ro
Publicat 30.12.2024
Ce valoare are premiul Squid Game. Elon Musk câștigă o sumă mai mare într-o...
Useit
Publicat 30.12.2024
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redacţia.ro
Publicat 31.12.2024
Teroare și rusificare, pilonii administrației Moscovei din regiunile ocupate....
libertatea.ro
Publicat 31.12.2024
Taylor Swift a fost prezentă la petrecerea aniversară a celei mai bune prietene,...
ZU
Publicat 31.12.2024
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată
Hello taste
Publicat 30.12.2024
Ghid practic pentru tați: cum să împărțiți responsabilitățile în familie
Deparinti
Publicat 31.12.2024
Cum va fi noul an în funcţie de data naşterii. Numerolog: “Vine...
ziare.com
Publicat 31.12.2024
Julian Gil s-a căsătorit cu Valeria Marin. Au apărut primele poze în mediul...
Happy
Publicat 31.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Alimente congelate care pot fi dăunătoare. Ce se întâmplă dacă le consumi
Medicool
Publicat 31.12.2024