Vremea blândă a dus la scăderea tranzitului de gaze rusești, prin Ucraina, către Europa. Depozitele, pline în proporţie de 83%
Tranzitul de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina a fost cu aproximativ 16% mai scăzut în ultima săptămână faţă de nivelurile anterioare, pe fondul vremii blânde din Europa, a declarat marţi o sursă familiarizată cu datele, iar regiunea rămâne bine aprovizionată cu gaze din alte surse, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 11.01.2023, 08:30Gigantul grup Gazprom a declarat că livrările zilnice de gaze ruseşti prin punctul de intrare Sudzha, prin Ucraina către Europa, au fost la 35,5 milioane de metri cubi (mcm) în ultimele cinci zile, în scădere de la peste 40 de milioane de metri cubi în Europa în ultimele luni. Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii despre motivul scăderii volumelor.
Preţurile gazelor din Europa sunt în scădere
Sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că volumele mai scăzute ale livrărilor au reflectat probabil temperaturile ridicate record pentru iarnă observate în mare parte din Europa în noul an.
Sute de centre au înregistrat noi recorduri de temperatură în ultimele zile, din Elveţia până în Polonia şi până în Ungaria, care a înregistrat cel mai cald ajun al Crăciunului la Budapesta, temperaturile urcând la 18,9 grade Celsius pe 1 ianuarie.
- Pariul pierdut de Putin. Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt momentan șantajul...
- Germania profită de iarna extrem de călduroasă. Situaţia aprovizionării cu gaze este "mai puţin tensionată"
- Vremea caldă, aliata europenilor. Prețul gazelor naturale a ajuns la cel mai redus nivel din februarie 2022
Preţurile angro ale gazelor din Marea Britanie şi Olanda au scăzut în mare parte, marţi dimineaţa, deoarece vremea blândă a redus cererea de gaze pentru încălzire şi pe măsură ce oferta de gaze naturale lichefiate (GNL) a crescut.
Preţurile gazelor din Europa sunt în scădere, deoarece combinaţia dintre vremea blândă şi consumul industrial redus a produs o creştere sezonieră neobişnuită a stocurilor, care ameninţă să copleşească sistemul de stocare.
”Europa de Nord-Vest este, în general, bine aprovizionată acum, stocurile din toată Europa fiind la niveluri mai mult decât sănătoase, aşa că este logic să încetinim preluarea din Rusia”, a spus analistul de gaze Refinitiv Marina Tsygankova.
Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa prin conducte au scăzut la un minim post-sovietic în 2022, deoarece cel mai mare client al său a redus importurile din cauza conflictului din Ucraina, iar o conductă majoră a fost avariată de explozii misterioase.
Uniunea Europeană a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenţei sale de energia rusă, dar a început să devină serioasă în acest sens abia după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina în februarie.
Temperaturile mai blânde, în "ajutorul" europenilor
Operatorii de stocare a gazelor din Germania, care era cel mai mare consumator de gaze ale Gazprom, şi-au exprimat marţi optimismul că iarna viitoare nu vor fi probleme de aprovizionare, ca urmare a consumului în scădere, şi au spus că nu există niciun risc de penurie în această iarnă.
Temperaturile mai blânde pentru această perioadă a anului în mare parte din Europa au făcut ca nivelurile stocurilor de gaze să rămână stabile, mai degrabă decât să fie reduse, aşa cum ar fi cazul în mod normal în timpul iernii.
În general, depozitele de gaze din Europa erau pline în proporţie de 83% pe 8 ianuarie, conform celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe, puţin modificate faţă de sfârşitul anului trecut.
Separat, Gazprom Mezhregiongaz, o sucursală a Gazprom responsabilă de aprovizionarea cu gaze interne, a declarat marţi că pe 8 ianuarie a înregistrat un record zilnic de livrări de gaze către consumatorii ruşi al ultimilor trei ani, sau 1,74 miliarde de metri cubi, din cauza temperaturi scăzute în multe regiuni.