Antena LIVE

Curs valutar

Anul şcolar 2022-2023. Sorin Cîmpeanu a confirmat câte note vor primi elevii în funcţie de materie şi cum se calculează mediile

Sorin Cîmpeanu a anunţat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial. Observator obţinuse vineri un draft la ROFUIP din care reieşea modul în care vor fi calculate mediile elevilor în Anul şcolar 2022-2023, iar ministrul Educaţiei a confirmat azi formula de calcul

De la 30.05.2022, 13:55
WhatsApp
Vezi și:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial, principalele modificări fiind că se renunţă la mediile semestriale şi la teze, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului.

”La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea Comisiei pentru Dialog Social (...) pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.  

Acesta a precizat şi care sunt principalele noutăţi pe care le va aduce anul şcolar viitor: ”Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”.  

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. "Numărul minim de note trebuie să fie N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru materia respectivă", a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Pe acelaşi subiect

Cum se calculează mediile în anul şcolar 2022-2023

La fiecare disciplină de studiu sau modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de acest nou regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Proiectul are în vedere şi situaţiile în care unii elevi vor ajunge să dea corigenţa. Astfel, elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ sau o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut pentru ceilalţi elevi, ultima  notă fiind acordată, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La clasele I - IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu. Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină/se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare. Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acest nou sistem de notare este menit să ia de pe umerii elevilor presiunea notelor. "Nu ar trebui să alergăm după note, ci se pot face evaluări inclusiv prin calificative, prin proiecte în echipă, bine, foarte bine, pentru că elevii să poată învața împreună", a declarat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Oficialii români spun că este sistem este folosit cu succes în 24 de ţări europene, dar părinţii sunt de părere că toate aceste schimbări se fac prea din scurt şi îi vor bulversa pe copii.

Anul şcolar viitor va începe mai devreme, pe 5 septembrie, iar semestrele vor fi înlocuite cu cinci module, alternate cu cinci vacanţe. Vacanţa din luna februarie, însă, nu are deocamdată o dată fixă. "Data de 30 de mai este data limită până la care am cerut tuturor inspectoratelor judeţene să decidă prin consultare cu parinti si elevi care va fi vacanţa din luna februarie, a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

sorin cimpeanu anul scolar profesor evaluare
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024