Antena Meniu Search
x

Anul şcolar 2022-2023. Câte note vor primi de fapt elevii şi cum se calculează mediile, conform noului Regulament - surse

Modificarea structurii anului şcolar şi eliminarea tezelor aduce şi schimbarea procedurii pentru acordarea notelor/calificativelor, implicit şi schimbarea procedurii pentru încheierea mediilor. Conform unui draft al Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) obţinut de reporterii Observator, mediile eleviilor ar urma să fie încheiate anual, fără a exista un număr impus de note/calificative.

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 21:46

Anul şcolar 2022-2023. Câte note vor primi de fapt elevii şi cum se calculează mediile, conform noului Regulament - surse

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

La fiecare disciplină de studiu sau modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de acest nou regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Ce se întâmplă cu elevii aflaţi în situaţie de corigenţă

Proiectul are în vedere şi situaţiile în care unii elevi vor ajunge să dea corigenţa. Astfel, elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ sau o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut pentru ceilalţi elevi, ultima  notă fiind acordată, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

Pe acelaşi subiect

La clasele I - IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu. Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină/se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare. Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare.

Schimbări în noul an şcolar

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acest nou sistem de notare este menit să ia de pe umerii elevilor presiunea notelor. "Nu ar trebui să alergăm după note, ci se pot face evaluări inclusiv prin calificative, prin proiecte în echipă, bine, foarte bine, pentru că elevii să poată învața împreună", a declarat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Oficialii români spun că este sistem este folosit cu succes în 24 de ţări europene, dar părinţii sunt de părere că toate aceste schimbări se fac prea din scurt şi îi vor bulversa pe copii.

Anul şcolar viitor va începe mai devreme, pe 5 septembrie, iar semestrele vor fi înlocuite cu cinci module, alternate cu cinci vacanţe. Vacanţa din luna februarie, însă, nu are deocamdată o dată fixă. "Data de 30 de mai este data limită până la care am cerut tuturor inspectoratelor judeţene să decidă prin consultare cu parinti si elevi care va fi vacanţa din luna februarie, a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Anul şcolar 2022-2023. Câte note vor primi de fapt elevii şi cum se calculează mediile, conform noului Regulament - surse