Tot mai mulți elevi români preferă să învețe la un liceu de top în străinătate
Nu doar universităţile din străinătate vânează tineri români, ci şi liceele de top. Tot mai mulţi adolescenţi pleacă la studii peste hotare imediat după ce termină şcoala primară.
De Mădălina Iacob la 29.09.2019, 23:34Nu doar universităţile din străinătate vânează tineri români, ci şi liceele de top. Tot mai mulţi adolescenţi pleacă la studii peste hotare imediat după ce termină şcoala primară. În sistemele de învăţământ care pun accent pe practică, şi nu pe teorie, elevii îşi aleg ce materii să studieze, pentru a învăţa o meserie încă din şcoală. Mai târziu, admiterea la o universitate de prestigiu este garantată.
Un campus modern, cursuri interactive şi mulţi prieteni noi din toate colţurile lumii. La asta visează mii de adolescenţi români care speră să studieze în străinătate. Marea Britanie a rămas pe primul loc în topul preferinţelor elevilor, şi nu doar când vine vorba despre universităţi.
ANDREEA POPESCU, elevă: Toate materiile cum sunt predate, cum profesorii se comporta cu copiii, colegii vor fi diferiti.
Andreea s-a documentat bine. Dacă va fi admisă, va studia în primii doi ani între 9 şi 12 materii, iar după examenul din clasa zecea va putea alege doar trei materii pe care le va studia până la terminarea liceului. Acelea la care se pricepe cel mai bine. De exemplu, cele care ţin de arte.
ANDREI POPESCU, tatăl elevei: Un elev cu inclinatii artistice cum e aici, se specializeaza pe materiile care-i plac, nu sa invete 15 chestii la gramada ca la noi. Ne dorim mai multa flexibilitate.
”Sunt prea multe materii, prea multe teme, cerintele destul de mari, pe de alta parte este cateva luni uita ce au invatat anterior, nu e OK, spune o mamă.
În liceele internaţionale practica este esenţa lecţiilor.
TEODORA RĂDUCANU, reprezentant Bromsgrove School din Marea Britanie: Orele de curs sunt interactive, copiii participa activ, pun intrebari si daca au nevoie de ajutor suplimentar, sambata se organizează intalniri one to one cu elevii, fie beneficiaza de program pentru universitati de top la care vor sa ajunga.
Procesul de selecţie este destul de dur. În prima faza, dosarul unui elev trebuie sa contina foaia matricola, o scrisoare de intentie si una de recomandare, daca vorbim despre scolile de top. Iar daca dosarul este aprobat, elevul va fi chemat sa sustina si doua examene, la matematica si la limba engleza.
RALUCA NICOLAE, manager departament licee: Cele mai cautate destinatii sunt Marea Britanie, Germania, Elveția și, de ce nu, SUA.
Pentru asta, un elev trebuie să plătească între 10 şi 50 de mii de euro în fiecare an.
Dar şansele sunt altele, spun adolescenţii dezamăgiţi de sistemul de învăţământ românesc.
La noi, de exemplu, încă lipsesc manuale, iar examenul de clasa a opta de anul viitor este în aer. Elevii ar trebui să suţină probe la 5 materii, chiar dacă predarea de la clasă nu este una transdisciplinară. Şi dacă nu obţin măcar nota 5 vor fi trimişi obligatoriu la o şcoală profesională.