BAC 2025. Ministerul Educaţiei îi obligă pe directori să schimbe orarul şcolilor. Când s-ar putea reveni la calendarul clasic al examenelor
Noul Bacalaureat vine cu noi probleme logistice. Elevii de clasa a 12-a sunt obligaţi să vină şi la ore în ziua în care susţin probele orale. Ministerul Educaţiei îi obligă pe directori să schimbe orarul şcolilor, astfel încât celelalte cursuri să nu fie afectate. Va fi imposibil, mai ales în şcolile cu mai multe schimburi, spun profesorii. Totuşi, ministrul Educaţiei ia în calcul ca de anul viitor să se revină la calendarul clasic de Bacalaureat.
De Mădălina Iacob la 14.01.2025, 20:43- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Ucraina a lansat cel mai puternic atac împotriva Rusiei. Kievul a lovit cu rachete ATACMS şi Storm Shadow uzine şi un depozit de petrol
La competenţele digitale, planurile de pe hârtie nu se potrivesc cu realitatea. În acest colegiu, 280 de elevi trebuie să susţină probele. "Proba scrisă începe la 8.30, pe 3 februarie, şi ar trebui să se termine la 10.30. Mă îndoiesc că se va termina la 10.30, pentru că are 20 de minute audio, cu o pauză măcar de 5 minute, apoi începe proba scrisă, care dureaza 120 de minute. Nu cred că ei vor ieşi la 10.30 şi profesorii lor să sară în programul celorlalţi elevi", a declarat Andreea Bodea, director "I.L. Caragiale".
Ministerul Educaţiei a cerut ca Bac-ul să nu afecteze cursurile celorlalte clase
Ministerul Educaţiei a cerut ca Bac-ul să nu afecteze cursurile celorlalte clase. Pentru elevii de clasa a 12-a care învaţă de dimineaţă programul se deşfăsoară absolut normal, dar de la ora 13:00, cu toţii trebuie să fie prezenţi la proba de Bacalaureat. Altfel, pentru cei care învaţă de după-amiază, proba de Bacalaureat se desfăşoară la ora 8.30, iar după aceea, cu toţii trebuie să fie prezenţi la cursuri.
Teoretic, între 8 şi 12 ore de stat la şcoală. Şi pentru elevi, şi pentru profesori. "Nu cred că vor veni, poate 2,3,5, 10, noi vom fi la şcoală şi vom aştepta. Ei nu sunt nici absolvenţi, sunt...vor fi situaţii în această ţară unde nu vor fi absolvenţi", a declarat Andreea Bodea, director "I.L. Caragiale". Competenţele orale au fost mutate de la începutul lunii iunie la finalul lunii ianuarie, pentru a degreva elevii de stresul şi temperaturile ridicate din vară.
"Orice facilitate prespune un efort din partea profesorilor, cât şi a elevilor, să nu uităm ca această activitate de evaluare a competenţelor este plătită peste norma didactică. După ce vom analiza modul de desfăşurare în acest an, dacă se vor impune astfel de modificări, cu siguranţă vor fi luate în considerare pentru calendarul 2025-2026", a declarat Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de Bacalaureat. Mulţi elevi de clasa a 12-a au echivalate competenţele digitale şi de limbă străină. Toţi vor susţine însă obligatoriu proba orală la Limba Română.